Rămăşiţele unor elefanţi cu o vechime de 12.000 de ani au fost descoperite în Chile

28.09.2022, 21:09

Gomphothere, o rudă dispărută a elefantului modern, a trăit în sudul statului Chile cu mii de ani în urmă şi a fost, probabil, ţinta unor vânători în grup organizate de locuitorii regiunii, este ipoteza pe care o susţin oameni de ştiinţă chilieni în urma unei descoperiri recente.

Oamenii de știință au descoperit recent mai multe rămășițe de Gomphothere datând de acum 12.000 de ani în apropierea lacului Tagua Tagua, un lac glaciar cu degete, în sudul Chile.

Creaturile mari cântăreau până la 4 tone și puteau ajunge la 3 metri, ceea ce îi face pe oamenii de știință să creadă că au fost ținta unor vânători în grup din partea locuitorilor din regiune, potrivit CNN.

Rămăşiţele unor elefanţi cu o vechime de 12.000 de ani au fost descoperite în Chile

“Ipoteza cu care lucrăm este că este vorba despre vânătoare, evenimente de vânătoare”, a declarat Carlos Tornero, un arheolog care lucrează la sit. “Credem acest lucru deoarece Gomphothere este un animal foarte mare și periculos și probabil că era nevoie de mai multe persoane (pentru a vâna)”.

Oamenii de știință spun că descoperirea le va permite, de asemenea, să studieze impactul uman mai amplu asupra regiunii și modul în care o climă în schimbare a afectat animalele din zonă în acea perioadă.

Descoperirea le va permite să studieze impactul uman asupra regiunii

“Putem obține o mulțime de informații de aici, de exemplu în ceea ce privește schimbările climatice, modul în care acestea au afectat animalele”, a declarat Elisa Calas, un arheolog care lucrează, de asemenea, la acest sit. “Influența pe care oamenii au avut-o asupra mediului, care este foarte în concordanță cu ceea ce se întâmplă acum în ceea ce privește mediul înconjurător.”

Fosile de mamifer gigant, găsite pe malul Siretului

În 2019, o echipă de cadre didactice şi de studenţi masteranzi şi doctoranzi de la Departamentul de Geologie al Facultăţii de Geografie şi Geologie de la UAIC cercetează un punct fosilifer unde au fost găsite oase de mari dimensiuni aparţinând unui proboscidian extinct de talie mare, probabil un Deinotherium gigantissimum, unul dintre cele mai mari mamifere care au existat vreodată, înrudit cu elefantul de astăzi.

citește și...