Oamenii de știință avertizează că un virus recent descoperit, asemănător cu SARS-CoV-2, ar putea infecta oamenii și rezistă la vaccinurile COVID

23.09.2022, 15:38

Un virus foarte asemănător cu virusul SARS-CoV-2 din Wuhan (China) a fost descoperit la liliecii din Rusia și s-a dovedit imun la vaccinurile actuale. Proteinele acestui virus nou descoperit, cunoscut sub numele de “Khosta-2″, ar fi capabile să infecteze celulele umane.

Potrivit unui studiu publicat în PLoS Pathogens, descoperirea acestui virus “evidențiază necesitatea unui vaccin împotriva sarbecovirusurilor”.

Este un virus aparținând sarbecovirusurilor, care este un subgen al Betacoronavirus (unul dintre genurile Coronavirus). Este un subgen care include SARS-CoV și SARS-CoV-2. O echipă condusă de cercetători de la Școala pentru Sănătate Globală, a  Universității de Stat din Washington (WSU), a descoperit că proteinele spike ale unui virus provenind de la lilieci din Rusia, numit Khosta-2, pot infecta celulele umane și sunt rezistente la anticorpii monoclonali și la plasma provenind de la persoane vaccinate împotriva SARS-CoV-2, potivit euronews.com.

“O amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare”

Michael Letko, virusolog la WSU și unul dintre autorii principali ai cercetării, a declarat că sarbecovirusurile “reprezintă o amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare” împotriva SARS-CoV-2. De fapt, autorii au menționat în publicația lor că răspândirea sarbecovirusurilor de la animale la oameni, “a dus la apariția focarelor de SARS-CoV SARS și la actuala pandemie COVID-19″.

Spre deosebire de versiunea precedentă (Khosta-1), care prezenta un risc scăzut pentru oameni, potrivit studiului realizat în comun de ecologistul Stephanie Seifert și imunologul Bonnie Gunn, Khosta-2 a prezentat “caracteristici îngrijorătoare”. Cercetătorii au descoperit că acest virus ar folosi proteina sa spike pentru a infecta celulele. O infecție apare ca urmare a legării la proteina receptorului, care este enzima de conversie a angiotensinei 2, cunoscută sub numele de ACE2.

Nici unul dintre anticorpii testați nu s-a dovedit a fi eficient

Pentru a le testa potențialul, cercetătorii au analizat atât serul de la persoane vaccinate împotriva COVID-19, cât și serul de la persoane infectate cu Omicron. Nici unul dintre anticorpii testați nu s-a dovedit a fi eficient. Pseudotipurile virale cu un vârf recombinant SARS-CoV-2, care codifică proteina RBD Khosta 2, au fost rezistente atât la anticorpii monoclonali SARS-CoV-2, cât și la serul de la persoanele vaccinate cu SARS-CoV-2″, au spus ei.

Cu toate acestea, Letko a explicat că acestui virus nou descoperit “îi lipsesc unele dintre genele care ar putea fi implicate în patogeneza la om”. Studiul a mai precizat că, deși sute de sarbecovirusuri au fost descoperite la liliecii din Asia, majoritatea “nu sunt capabile să infecteze celulele umane”.

Sarbecovirusurile și necesitatea de a face presiuni pentru un vaccin

Pe de altă parte, cercetătorii au abordat problema necesității de a promova un vaccin universal pentru a proteja oamenii împotriva sarbecovirusurilor. “Există grupuri care încearcă să găsească un vaccin care să ne protejeze nu numai împotriva următoarei variante a SARS-2, ci să ne protejeze și împotriva sarbecovirusurilor în general. Trebuie să extindem designul acestor vaccinuri pentru a le proteja împotriva tuturor”, a spus Letko.

În plus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat pe site-ul său că “rezultatele noastre arată că distribuția naturală a sarbecovirusurilor și oportunitățile de recombinare prin coinfectarea gazdelor intermediare sunt subestimate”. De asemenea, acesta a remarcat că prevenirea transmiterii SARS-CoV-2 la lilieci “este esențială în cadrul actualei campanii globale de vaccinare în masă împotriva acestui virus”.

 

citește și...