Raed Arafat: ”Sunt zile cruciale, pentru că vedem o creștere a numărului de cazuri”
Șeful Departamentului penttru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre creșterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.
Secretarul de Stat Raed Arafat a afirmat că aceste zile sunt cruciale pentru evoluția epidemiei de coronavirus în România. El a explicat că weekend-urile sunt cu un mai mare risc.
„Acum sunt zile cruciale, pentru că vedem o creștere a numărului de cazuri. Weekendurile au devenit cu mai mare risc, oamenii se duc la cluburi, la terase. Am văzut poze, se vede clar că sunt mai mulți oameni care nu sunt din aceeași familie așezați la o singură masă. Îmi pare rău, dar vor fi controale în această perioadă”, a declarat Raed Arafat la Digi24.
„Dacă rămânem la 150-200 de cazuri noi pe zi suntem într-o zonă sigură”, a mai spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
”Populaţia este expusă şi trebuie să înţeleagă că nu este vorba despre o glumă sau despre o exagerare”
Într-un interviu la TVR, Raed Arafat a atras din nou atebnția asupra respectării măsurilor de precauție de către populație.
“Cred că unul dintre motivele pentru care unii nu mai respectă regulile, sau le respectă mai puţin decât ar trebui, sunt toate aceste speculaţii despre faptul că virusul nu există sau că este – şi aici nu am să uit comentariul unui coleg medic, care zice este vorba de o biată gripă. Dar răspunsul meu este o biata gripă nu ucide, cum am văzut în alte ţări, sute sau mii din rândul personalului medical.
Un virus obişnuit de gripă, sau o biată gripă, între ghilimele, nu ucide atâta personal medical când ei îşi fac datoria lor. Dacă personalul medical e atât de expus, gândiţi-vă că şi populaţia este expusă şi trebuie să înţeleagă că nu este vorba despre o glumă sau despre o exagerare. Nu le cerem decât respectarea regulilor care au fost recomandate, ca să evităm o deteriorare a situaţiei pe care să nu putem să o controlăm.
Scenariul că o să avem o creştere exponenţială este unul dintre scenariile care există şi ar fi scenariul urât, să avem o creştere rapidă şi exponenţială”, a explicat Raed Arafat, potrivit Antena 3.
Nelu Tătaru: ”Sper să nu fie al doilea val”
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că speră ca numărul mare de cazuri de coronavirus din ultimele zile să nu reprezinte un al doilea val de îmbolnăviri.
”Sper ca în perioada următoare, după ce avem o distanţă oarecare de 7-10 zile de la a treia perioada de relaxare, să revenim ca număr de cazuri într-un context în scădere. Suntem la 4 zile cu peste 300 de cazuri, cam la 7 zile în creştere. Sper să nu fie al doilea val. Nu trebuie să acţioneze doar autorităţile, ci şi populaţia.
Sunt încă nişte precauţii care trebuie respectate. Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare tocmai mizând pe spiritul civic”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit sursei citate.
Ce spune Alexandru Rafila despre creșterea numărului de îmbolnăviri
Profesorul Alexandru Rafila a făcut și el declarații despre creșterea numărului de îmbolnăviri cu Covid-19.
“Nu știu dacă trebuie să ne îngrijorăm, dar nu putem nici să stăm liniștiți. Ne găsim într-o situație în care nu putem să nu luăm în calcul posibilitatea ca anumite spitale de boli infecțioase să fie suprasolicitate. Chiar și la noi, la Institutul Matei Balș, a crescut numărul de internări zilnice.
Sunt importante câteva elemente. Să vedem cine se infectează, dacă sunt persoane din categorii la risc sau persoane vârstnice, la care probabilitatea de apariție a unor complicații și implicit a necesității terapiei intensive este mai mare. Acolo poate apărea un blocaj foarte important.
De asemenea, trebuie să vedem dacă focarele care apar în diverse locuri din țară sunt suficient de bine gestionate, monitorizate, încât să nu se răspândească infecția în comunitatea în care ele se manifestă. Mă refer la căminele de vârstnici, unde, știți bine, au apărut cazuri și există riscuri mari să apară un număr mare de cazuri care să se complice și să apară forme grave”, a explicat acesta.