Raed Arafat, despre tulpina Omicron. ”Este mult mai contagioasă decât tulpina Delta”

04.12.2021, 11:48
Raed Arafat, despre tulpina Omicron. ”Este mult mai contagioasă decât tulpina Delta”
Raed Arafat, despre tulpina Omicron. ”Este mult mai contagioasă decât tulpina Delta”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a făcut noi declarații referuitoare la noua tulpină Omicron a coronavirusului. Apariția tulpinii Omicron a făcut ca multe țări să se grăbească să restricționeze călătoriile din Africa de Sud. ”Este mult mai contagioasă decât tulpina Delta”, a spus Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat că noua tulpină Omicron este mult mai contagioasă decât tulpina Delta a coronavirusului. Acesta a explicat și că este posibil ca o nouă creștere a cazurilor să se petreacă imediat după sărbători, începând din ianuarie.

„Tulpina Omicron este mult mai contagioasă decât tulpina Delta și în acest moment, toate măsurile pe care le iau țările europene, țările lumii în general, sunt măsuri de întârziere”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Raed Arafat, despre tulpina Omicron. ”Situația noastră este cumva favorabilă în acest moment”

”E posibil ca luna ianuarie să fie pentru România o lună în care va începe o creștere a cazurilor, după sărbători, ca urmare a deplasărilor – cei care vin în țară, cei care pleacă din țară în concedii și care se întorc. E posibil să vedem ce am văzut și după perioada verii, adică o creștere nouă a cazurilor și un val nou. Este posibil, nu este exclus”, a mai declarat Raed Arafat.

„Situația noastră este cumva favorabilă în acest moment, pentru că nu avem zboruri directe cu zona care este mai afectată (n.r. de Omicron), zona Africii de Sud. Am recuperat unii cetăţeni de acolo, sub un control foarte strict de carantinare, de testare, de toate aceste aspecte şi aşa am descoperit cele trei cazuri care oricum erau carantinate de când au intrat în ţară. După care s-a luat măsura ca cetăţenii ţărilor terţe, care nu sunt cetăţeni europeni, să nu poată intra în România la acest moment pe următoarele săptămâni, plus persoanele care vin de acolo, obligatoriu carantinare, indiferent de statusul lor de vaccinat, nevaccinat, testat, netestat se carantinează, cel puţin pentru 10 zile, cu un test la a opta zi. Aceste măsuri ar trebui să încetinească sau să limiteze intrarea variantei din zonele care sunt mai afectate”, a adăugat acesta.

citește și...