Raed Arafat, despre noua tulpină de coronavirus. ‘Nu se justifică o panică în acest sens’

22.12.2020, 13:04
Raed Arafat, despre noua tulpină de coronavirus. 'Nu se justifică o panică în acest sens'
foto: shutterstock

Raed Arafat, secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, a vorbit despre noua tulpină coronavirus, care are aceleaşi simptome cunoscute până acum. Singura diferență este că se răspândește mai rapid.

Raed Arafat a ținut să precizeze că panica nu este justificată în acest sens.

Coronavirusul a suferit modificări

‘Tulpina are o contagiozitate mai mare, nu înseamnă că crește șansa că cei care se îmbolnăvesc să aibă o formă mai gravă prin noua tulpină, ea duce la simptomele de agravare pe care le are și cea predominantă, dar faptul că se răspândește mult mai reprede, e cu 70 la sută mai agresivă, normal că poate să crească brusc numărul celor infectați.

Ăsta e motivul pentru care preventiv s-au luat mai multe restricții în celelalte țări, în așteptarea unei analize mai clare. Franța a luat decizia de a închide transporturile aviaticeși feroviare până ce, în 48 de ore, să se ajungă la o analiză mai amplă. Noi am luat decizia pe 14 zile, sunt țări care au luat pe 10 zile’, a declarat Raed Arafat la Digi24, luni seară, 21 decembrie.

Când va ajunge prima tranșă de vaccinuri

Totodată, Comitetul Național de coordonare a anunțat că prima tranșă de vaccinuri anti-Covid va ajunge în România în data de 26 decembrie. Autoritățile au îndemnat, de asemenea, la respectarea regulilor pe perioada sărbătorilor.

‘Astăzi, 22 decembrie, a avut loc întâlnire a CNCAV, prezidată de premierul interimar al României, Nicolae Ciucă. A fost analizat, în detaliu, stadiul pregătirii pentru declanșarea efectivă a campaniei de vaccinare odată cu distribuția, în România, a primei tranșe de vaccinuri, de 10.000 de doze în data de 26 decembrie.

Au fost discutate aspecte concrete privind armonizarea la nivel național și local, asigurarea siguranței distribuției, transportului și a vaccinării propriu-zise, precum și privind informarea corectă a publicului în legătură cu acest demers’, se arată în comunicat, scrie Digi24.

citește și...