Prognoza meteo, noiembrie 2021. Un val de aer polar va ajunge în România. Când se va schimba vremea

02.11.2021, 16:26
Prognoza meteo, noiembrie 2021. Un val de aer polar va ajunge în România. Când se va schimba vremea

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) avertizează să ne așteptăm la zăpadă, în următoarea perioadă.

În prima parte a lunii, caracteristici ale sezonului de toamnă vor fi păstrate, în sudul României, în timp ce în zonele înalte sunt aşteptate ninsori. Începând cu 5 noiembrie, vremea se va schimba, iar un val de aer polar va pune stăpânire pe toată ţara. Mai exact, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi chiar ninsoarea își vor face simțită prezența pe teritoriul României, se arată în caracterizarea climatică a acestei luni, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie”, precizează specialiştii ANM.

Apariția valului de aer polar în România

Valul de frig va veni, cu siguranță, din a doua săptămână a lunii noiembrie.

„În primele zile din luna noiembrie vom avea temperaturi peste mediile multianuale, chiar şi de 22 de grade în sudul României”, a anunțat meteorologul. Elena Mateescu a mai spus că, „în a două săptămână de noiembrie, este aşteptat un nou val de frig, fiind posibile minime sub 0 grade în centrul ţării şi posibil chiar ninsori în zonele de munte mai joase”.

Meteorologul Elena Mateescu a mai anunțat că în zona montană sunt așteptate ninsori și vânt puternic, iar în restul regiunilor ploi sunt așteptate ploi.

Săptămâna 1 – 8 noiembrie 2021

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele estice și sud-estice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, potrivit meteo.ro.

citește și...