“Primul atac cu rachete ucrainene” asupra Crimeei a făcut ca turiștii să fugă de pe plajă. Ce a declarat consilierul lui Vladimir Putin

09.08.2022, 21:20

Un atac cu rachete asupra unei baze militare rusești din Crimeea a ucis o persoană și a rănit alte câteva zeci. Videoclipurile au arătat un nor uriaș  care se ridica de la baza aeriană Saki după atac, care, dacă ar fi fost efectuat de Ucraina, ar fi fost primul său atac asupra peninsulei capturate.

Rețelele de socializare ucrainene au fost animate de speculații potrivit cărora ar fi fost lovit de rachete cu rază lungă de acțiune ale țării.

Agenția de știri de stat rusă Tass a citat o sursă ministerială neidentificată care a declarat că principala cauză a exploziilor pare să fie o încălcare a cerințelor de securitate la incendiu, iar avioanele de război au fost avariate, transmite The Sun.

Rusia a raportat numeroase incendii și explozii

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat sarcastic pe Facebook: “Ministerul Apărării al Ucrainei nu poate stabili cauza incendiului, dar reamintește încă o dată regulile de siguranță în caz de incendiu și interdicția de a fuma în locuri nespecificate”.

În timpul războiului, Rusia a raportat numeroase incendii și explozii la depozitele de muniții de pe teritoriul său din apropierea frontierei ucrainene, dând vina pentru unele dintre ele pe forțele Kievului.

Ce a declarat consilierul lui Vladimir Putin

Însă autoritățile ucrainene au păstrat în cea mai mare parte tăcerea cu privire la aceste incidente, menținând o poziție ambiguă și neasumându-și responsabilitatea.

Zeci de explozii au fost auzite cu intensitate variabilă și coloane uriașe de fum au fost văzute pe clip.

Un localnic a declarat: “A izbucnit atât de tare încât am fost asurziți”.

Un altul a spus: “A fost o explozie puternică. Ceva arde în Novofedorivka. Se aud niște explozii în timp ce arde”.

Oleg Kryuchkov, consilier al lui Vladimir Putin în regiune, a declarat: “Nu am auzit nimic. Deocamdată nu pot decât să confirm faptul că au avut loc mai multe explozii în zona Novofedorivka. Rog pe toată lumea să aștepte rapoartele oficiale”.

Șeful regimului pro-moscovit, Serghei Aksyonov, a declarat că este în drum spre locul faptei. La fața locului au fost trimise ambulanțe, iar informațiile despre eventuale victime erau încă în curs de stabilire, a anunțat Ministerul Sănătății din regiune.

Rusia a închiriat timp de decenii portul naval din Sevastopol, unde se află Flota sa din Marea Neagră, dar a anexat întreaga peninsulă de la Ucraina în 2014.

“Se iau măsuri pentru a stinge incendiul rezultat și pentru a investiga cauza exploziei. Conform raportului de la fața locului, nu a existat niciun impact al incendiului asupra zonei de depozitare a munițiilor prăbușite de pe aerodrom.”

citește și...