Președintele Ucrainei: ”Rusia a devenit un stat terorist”. Cum a reacționat ambasadorul Rusiei la ONU

29.06.2022, 18:12

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Rusia că devine „un stat terorist” care comite „acte teroriste zilnice” și solicită expulzarea Rusiei din ONU. „Activitatea teroristă a Rusiei se va extinde în alte țări europene și Asia”, a spus Volodimir Zelenski evidențiind statele baltice, Polonia, Moldova și Kazahstan

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat marți Rusia că a devenit „un stat terorist” care efectuează „acte teroriste zilnice” și a cerut expulzarea Rusiei din Organizația Națiunilor Unite.

Într-o adresă virtuală adresată Consiliului de Securitate al ONU, Zelensky a cerut ONU să înființeze un tribunal internațional care să investigheze „acțiunile ocupanților ruși pe pământul ucrainean” și să tragă țara la răspundere.

„Activitatea teroristă” a Rusiei se va extinde în alte țări europene

„Trebuie să acționăm urgent pentru a face orice pentru ca Rusia să oprească crima criminală”, a spus Zelenskyy, avertizând că, altfel, „activitatea teroristă” a Rusiei se va extinde în alte țări europene și Asia, evidențiind statele baltice, Polonia, Moldova și Kazahstan.

„Ceea ce este pedepsit la nivelul anumitor infractori și organizații criminale nu trebuie să rămână nepedepsit la nivelul unui stat care a devenit terorist”, a spus el. „Acte teroriste zilnice. Fără zile libere. Ei lucrează ca teroriști în fiecare zi.”

 Zelenskyi cere ca Rusia să fie exclusă din ONU

Îndemnând înlăturarea Rusiei din 193 de membri ai Organizației Națiunilor Unite, Zelenskyi a citat articolul 6 al Cartei ONU, care prevede că un membru „care a încălcat în mod persistent principiile cuprinse în prezenta Carte poate fi exclus din organizație de către Adunarea Generală, la recomandarea Consiliului de Securitate.”

Expulzarea Rusiei, însă, este practic imposibilă. Asta pentru că, în calitate de membru permanent al consiliului, Rusia ar putea să-și folosească dreptul de veto pentru a bloca orice încercare de a o înlătura.

Ucraina a convocat ședința consiliului după recenta recrudescență a atacurilor Rusiei, inclusiv atacul aerian de luni asupra unui mall aglomerat din centrul orașului Kremenciuk, despre care Zelensky a spus că a ucis cel puțin 18 persoane și a rănit alți 30. „După zeci” și au fost găsite fragmente de cadavre, inclusiv mâini și picioare, a spus el, adăugând că, din păcate, ar putea fi mai multe victime.

Liderul ucrainean și-a început discursul enumerând atacurile Rusiei din ultimele zile și dând prenumele și vârstele multora dintre victime. El și-a încheiat discursul cerând celor 15 membri ai Consiliului de Securitate și celorlalți din cameră să ofere un omagiu tăcut pentru a comemora „zecile de mii” de copii și adulți ucraineni uciși în război.

Toți membrii s-au ridicat, inclusiv ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyansky.

Când a luat cuvântul mai târziu, Polyansky a protestat împotriva acordării unei a două oportunităti lui Zelensky de a se adresa Consiliului de Securitate, o decizie a albanezului care deține președinția consiliului luna aceasta.

„Consiliul de Securitate al ONU nu ar trebui transformat într-o platformă pentru o campanie de relații publice la distanță a președintelui Zelensky, pentru a obține mai multe arme de la participanții la summitul NATO”, care începe miercuri de la Madrid, a spus Polyansky.

El a susținut că nu a avut loc o lovitură rusă asupra centrului comercial din Kremenchuk, spunând că armele de precizie rusești au lovit hangarele din uzina de mașini rutiere Kremenchuk cu arme și muniții din Statele Unite și Europa destinate trupelor ucrainene din estul Donbassului.

Centrul comercial se afla la o anumită distanță, dar detonarea muniției „a creat un incendiu care apoi s-a extins în centrul comercial”, a spus Polyansky.

 

citește și...