Premierul Ludovic Orban a explicat de ce nu se pot deschide restaurantele după 15 mai. ”Riscul epidemiologic este mare”

28.04.2020, 08:54
Premierul Ludovic Orban a explicat de ce nu se pot deschide restaurantele după 15 mai. ”Riscul epidemiologic este mare”

Premierul Ludovic Orban a explicat, luni seara, de ce se pot deschide hotelurile, dar nu și restaurantele, după data de 15 mai, la ieșirea din starea de urgență.

Ludovic Orban, premierul României, a explicat că, în privința redeschiderii restaurantelor, riscul epidemiologic este mai mare.

„În privința restaurantelor, riscul epidemiologic este mare, pentru că nu poți să porți mască, nu se poate face izolarea între cetățeni. Se știe că transmiterea se face prin particulele pe care le scoatem când vorbim mai tare, mai tușim, particulele pot circula la distanțe mari, mai ales unde este aer condiționat (…)

Hotelurile pot funcționa normal și, pe măsură ce se va relua circulația, va exista o solicitare mai mare pentru spațiile de cazare în hoteluri”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Antena 3.

Premierul României a vorbit și despre data de 1 Mai, recomandând oamenilor să respecte restricțiile în vigoare.

„Data de 1 mai…? Ne aflăm în stare de urgență cu restricțiile în vigoare. Cetățenii trebuie să respecte toate aceste reguli instituite prin ordonanță militară sau acte normative. Nu este momentul să ne relaxăm. Și dacă ne mișcăm mai mult, va trebui să respectăm regulile stabilite: să purtăm mască în spațiile închise, să păstrăm distanță, să respectăm regulile de igienă, păstrarea unei reguli în ceea ce privește vorbirea, să nu vorbim înspre oamenii cu care comunicăm”, a mai spus Ludovic Orban.

„Fac recomandarea să nu lase garda jos, nu este momentul să ne relaxăm. Am crescut capacitatea de testare. Procentul persoanelor diagnosticate pozitiv a scăzut semnificativ, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la a ține garda sus”, a încheiat premierul.