Pot fi consumate ouăle după expirarea termenului de valabilitate? Cum poți afla dacă mai sunt bune

24.10.2020, 16:20
Pot fi consumate ouăle după expirarea termenului de valabilitate? Cum poți afla dacă mai sunt bune
Pot fi consumate ouăle după expirarea termenului de valabilitate? Cum poți afla dacă mai sunt bune

Există alimente care pot fi consumate și după expirarea termenului de valabilitate, dacă sunt păstrate corespunzător.

Multe alimente din frigider pot fi consumate şi după expirarea termenului de valabilitate inscripționat pe coajă. Este și cazul ouălor. Ouăle primesc de la producător un termen general de valabilitate de 30 de zile, dar acestea mai pot fi consumate o scurtă perioadă de timp după expirare, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Ouăle trebuie ținute în partea de jos a frigiderului, ci nu în cofrajul de pe uşă.

Cum verifici dacă un ou mai este bun de consumat

Pentru a verifica dacă un ou mai este sa nu bun pentru a fi consumat se poate face un test simplu. Este indicat ca ouăle să fie puse într-un castron cu apă la temperatura camerei.

Ouăle care se ridică spre suprafața apei trebuie aruncate.

Ouăle care rămân la baza castronului, care nu plutesc, sunt bune în continuare, chiar dacă a fost depășit cu câteva zile termenul de valabilitate.

Ce alimente mai pot fi consumate după perioada de expirare

Există și alte alimente care pot fi consumate după expirare, potrivit unei echipe de cercetători britanici de la un laborator de analize alimentare, notează click.ro.

Astfel, dacă sunt păstrate la rece, într-un borcan uscat, pastele se pot consuma şi la trei ani după data de expirare menţionată iniţial pe pachet. Legumele congelate, păstrate în ambalajul original pot fi consumate şi la luni distanță după data de expirare înscrisă pe produs.

Castraveții şi gogoşarii muraţi în oţet sau în saramură pot fi consumaţi şi după ani buni de la data ambalării, dacă sunt ţinuţi la o temperatură scăzută. Fulgii de cereale rezistă 6-8 luni mai mult decât termenul de valabilitate de pe ambalaj, dacă acesta nu este deschis. Muștarul și ketchup-ul pot rezista cu 1-2 ani peste termenul de valabilitate, dacă recipientele sunt păstrate nedeschise.

citește și...