Peste 900 de oameni au murit după un cutremur cu magnitudinea 5,9 care a lovit estul Afganistanului

22.06.2022, 14:19

Cel puțin 920 de persoane au fost ucise în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,1 în estul Afganistanului, potrivit oficialilor talibani, iar numărul morților este de așteptat să crească pe măsură ce informațiile ajung din satele îndepărtate.

Numărul morților din cauza unui cutremur puternic din Afganistan a urcat la 920, iar alți peste 600 au fost răniți, potrivit oficialului taliban pentru gestionarea dezastrelor, în timp ce salvatorii încearcă să ajungă la locul dezastrului din îndepărtatele provincii Paktika și Khost.

Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS) a declarat că magnitudinea cutremurului din primele ore ale zilei de miercuri a fost de 5,9, revizuind o estimare inițială la 6,1. Epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 46 km (27 mile) de orașul Khost, lângă granița cu Pakistanul, a spus USGS, potrivit BBC.

Numărul deceselor este necunoscut

Majoritatea deceselor confirmate au avut loc în provincia Paktika, unde 100 de persoane au fost ucise și 610 au fost rănite, a declarat șeful autorității de gestionare a dezastrelor din administrația talibană.

Au fost raportate decese și în provinciile din estul Nangarhar și Khost. Autoritățile caută mai multe victime.

Ce a declarat Ministerul de Interne

„Până acum, informațiile pe care le avem este că cel puțin 920 de persoane au fost ucise și 600 au fost rănite”, a declarat miercuri Mawlawi Sharafuddin Muslim, ministru adjunct al gestionării dezastrelor, într-o conferință de presă.

Anterior, oficialul Ministerului de Interne Salahuddin Ayubi a declarat anterior că numărul morților ar putea crește „deoarece unele sate sunt în zone îndepărtate din munți și va dura ceva timp pentru a colecta detalii”.

Yaqub Manzor, un lider tribal din provincia Paktika, a declarat că supraviețuitorii se mobilizează pentru a-i ajuta pe cei afectați.

„Piețele locale sunt închise și toți oamenii s-au grăbit în zonele afectate”, a declarat el la telefon agenției de presă AFP.

Cutremurele sunt frecvente în Afganistan și pot provoca distrugeri majore, îndeosebi în zonele rurale în care multe locuințe nu sunt consolidate și se prăbușesc ușor.

În ultimii zece ani, seisemele au ucis peste 7.000 de oameni în această țară, potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. În medie, numărul deceselor provocate de cutremure în Afganistan este de 560 pe an.

citește și...