FOTO. Top 10 cele mai periculoase închisori din lume. În această pușcărie, deținuții sunt forțati să stea desculți pe pământul murdar

30.05.2022, 19:49

Timp de multe secole, starea de închisoare a fost considerată pedeapsă pentru crimele comise. Închisorile din întreaga lume variază în ceea ce privește dimensiunea și facilitățile oferite, în special în funcție de tipurile de criminali pe care îi găzduiesc. Se știe că închisorile „de lux” cu securitate minimă au paturi confortabile, acces la băi private și activități recreative, inclusiv alpinism, tenis și călărie. Dar există închisori și la celălalt capăt al spectrului, cele care sunt supraaglomerate sever, conțin atmosfere excesiv de violente și nu au îngrijire medicală adecvată pentru deținuți.

Această listă evidențiază 10 dintre cele mai periculoase locuri pentru a fi închis.

10. Golful Guantanamo, Cuba

Situată în vârful estic al Cubei, această închisoare deținută de americani a fost deschisă în 2002, în urma 9/11, pentru a găzdui prizonierii talibani și al-Queda capturați în Afganistan. În timp ce președintele Obama, la alegerea sa, a promis că va închide închisoarea, aceasta este încă pe deplin operațională până în prezent și conține peste 150 de deținuți în cele două lagăre ale sale: Camp Delta și Camp Iguana. Cândva locul unde se afla notoriul Camp X-Ray, o unitate temporară de deținere care s-a închis în 2002, deținuții au fost supuși unor tehnici de interogare îmbunătățite (alias tortură), cum ar fi waterboarding și privarea de simț.

 

9. Închisoarea de stat San Quentin, SUA

Cea mai veche închisoare din California, San Quentin este cunoscută pentru violența sa. A fost casa multor criminali infami, inclusiv Charles Manson, Scott Peterson și Sirhan Sirhan, care l-au asasinat pe Robert F. Kennedy. Are singura unitate de condamnare a morții din stat pentru deținuți de sex masculin (cea mai mare unitate din Statele Unite) și găzduiește singura cameră de gazare din California. În anii 1930, San Quentin avea o reputație de corupție și revolte interrasiale care au fost încurajate de gardieni.

8. Terre Haute, SUA

Acest complex penitenciar din Indiana este format din unități de securitate maximă, de securitate medie și de securitate scăzută. Supranumită „Guantanamo Nord”, Terre Haute găzduiește camera de execuție a guvernului federal. Deținuții condamnați la moarte sunt găzduiți într-o unitate specială de detenție, unde locuiesc singuri în celule mici și sunt lăsați să iasă doar de trei ori pe săptămână pentru a folosi cuștile de exerciții. Aceasta este unitatea în care va locui Dzhokhar Tsarnaev, bombardierul maratonului din Boston, până la execuția sa.

7. Închisoarea La Sabaneta, Venezuela

Această unitate foarte supraaglomerată găzduiește peste 3.700 de prizonieri care locuiesc într-un spațiu conceput pentru a găzdui doar 700 de persoane. O astfel de supraaglomerare generează boli și violență în rândul deținuților. La Sabaneta este condusă de un sistem de corupție, în care paznicii acordă tratament preferențial celor cu bani și putere. Acești indivizi selecționați pot dormi în celulele unui pat, în timp ce toți ceilalți trebuie să folosească un hamac pe coridoare. Și nu există o rutină zilnică a activităților stabilite, care să permită deținuților să facă și să se comporte așa cum doresc, ducând adesea la întâlniri extrem de violente care provin din lipsa lor de stimulare mentală și din spațiile de locuit înghesuite.

6. Închisoarea Diyarbakir, Turcia

Închisoarea Diyarbakir este cunoscută pentru că are cel mai mare număr de încălcări ale drepturilor omului per deținut. Această casă a torturii exercită zilnic abuzuri atât mentale, cât și fizice, conducând mulți deținuți să-și ia viața. Când familiile le vizitează, nu îndrăznesc să rostească niciun cuvânt, deoarece aceste cuvinte pot fi folosite ca pedeapsă împotriva celor dragi întemnițați. Construită pentru a găzdui doar 700 de prizonieri, atât bărbați, cât și femei (în zone separate), unitatea este adesea foarte supraaglomerată.

5. Închisoarea Mendoza, Argentina

Cu o populație de peste trei ori capacitatea ei, închisoarea Mendoza este o casă de nebuni. Până la cinci deținuți sunt înghesuiți în celule care măsoară doar patru metri pătrați. Și fără un sistem de canalizare adecvat la unitate, prizonierii sunt forțați să folosească pungi și sticle de plastic ca toaletă. De asemenea, nu există îngrijire medicală de bază; deținuții se văd la medic doar dacă au murit.

4. Închisoarea Rikers Island, SUA

Alcătuită din 10 închisori separate, care găzduiesc bărbați, femei și tineri, închisoarea Rikers Island are o reputație de violență excesivă, corupție și maltratare gravă a deținuților săi, în special a celor bolnavi mintal. În 2008, după moartea în bătaie a lui Christoper Robinson, în vârstă de 18 ani, s-a constatat că deținuții responsabili făceau parte din „Programul”, o societate secretă condusă de gardienii închisorii pentru ca anumiți deținuți să exercite violență față de alți deținuți ca un mod de a menține ordinea. Rikers are, de asemenea, una dintre cele mai mari rate de izolare din America, celule care sunt folosite atât de des încât Departamentul de Corecție a construit recent încă 1.000 de unități speciale de izolare pentru adolescenți și cei cu boli mintale.

3. Penitenciarul din Statele Unite ale Americii, Facilitatea Maximă Administrativă (ADX), SUA

Cunoscută și sub numele de ADX Florence, Florence ADMAX, Supermax sau Alcatraz of the Rockies, aceasta este închisoarea cu cea mai mare siguranță din Statele Unite. Construită în 1994, această unitate găzduiește unii dintre cei mai periculoși criminali din lume, inclusiv Ted Kaczynski (Unabomber), Ramzi Yousef (responsabil pentru atentatul din 1993 la World Trade Center) și Zacarias Moussaoui (implicat în atacurile din 11 septembrie) . Deținuții din această unitate petrec 23 de ore pe zi în izolare în celulele lor de beton de 7 pe 12 m, care conțin mobilier de beton imobil, cum ar fi un scaun, birou și pat acoperit cu o saltea subțire. Ferestrele celulelor măsoară doar trei picioare în înălțime și patru inci în lățime, iar mesele sunt servite prin fante mici din ușile metalice. Când deținuților li se permite să iasă din celule în timpul perioadei de recreere de o oră, ei poartă mai multe sisteme de reținere și sunt escortați de mai mulți paznici într-o cușcă mică în aer liber. Închisoarea a fost descrisă odată de fostul director Robert Hood drept „o versiune curată a iadului”.

2. Tabăra 22, Coreea de Nord

Lagărul de concentrare Hoeryong, cunoscut și sub numele de Tabăra 22, funcționează din 1965, dar a fost ținut secret timp de decenii până când fotografia prin satelit a unității a devenit publică. Lagărul 22 este unul dintre cele 30 de lagăre de concentrare estimate din Coreea de Nord. Se spune că are peste 50.000 de bărbați, femei și copii, deoarece întreaga familie a unei persoane poate fi arestată pentru crima sa. Prizonierii sunt subnutriți, torturați și supuși lucrului în câmp și mine timp de 12 ore pe zi, șapte zile pe săptămână.

 

1. Închisoarea Gitarama, Rwanda

Cea mai aglomerată închisoare din lume, Gitarama găzduiește peste 7.000 de prizonieri într-o unitate care a fost construită pentru a găzdui doar 400. Majoritatea deținuților sunt suspecți de genocidul din Rwanda care a avut loc în 1994. Având în vedere supraaglomerarea extremă, acești bărbați și femeile sunt forțati să stea desculti pe pământul murdar pentru toate orele zilei, făcându-le să putrezească picioarele. Mulți au nevoie în cele din urmă de amputații, dar cu un singur medic cu normă întreagă dedicat închisorii, majoritatea deținuților nu pot primi tratamentul de care au nevoie, ducând la o jumătate de duzină de decese în fiecare zi.

citește și...