Papa Francisc vrea să meargă la Moscova. “Nu merg la Kiev. Trebuie să mă întâlnesc cu Putin”

04.05.2022, 13:10

Papa Francisc a spus că i-a trimis un mesaj lui Putin după aproximativ 20 de zile de la începutul conflictului în care spunea „că este dispus să meargă la Moscova”. “Nu merg la Kiev deocamdată. Simt că nu ar trebui să merg. Mai întâi trebuie să merg la Moscova”.

Papa Francisc a declarat marți că a solicitat o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin cu privire la războiul din Ucraina, dar nu a primit niciun  răspuns.

Suveranul Pontif de 85 de ani a declarat pentru ziarul italian Corriere Della Sera că i-a trimis un mesaj lui Putin la aproximativ 20 de zile de la începutul conflictului în care spunea „că este dispus să meargă la Moscova”.

Papa Francisc vrea să meargă la Moscova

„Nu am primit încă un răspuns și încă insistăm, deși mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire în acest moment”, a spus el.

 

Papa a cerut în repetate rânduri pacea în Ucraina și a denunțat un „război crud și lipsit de sens”, dar fără să-l menționeze vreodată pe nume Putin sau Moscova.

 

Șeful Bisericii Romano-Catolice a mai spus că nu va călători în Ucraina prea curând.

“Nu merg la Kiev. Trebuie să merg la Moscova”

“Nu merg la Kiev deocamdată. Simt că nu ar trebui să merg. Mai întâi trebuie să merg la Moscova, trebuie să mă întâlnesc mai întâi cu Putin”, a spus el.

 

Francisc a mai spus că patriarhul ortodox rus Kirill, un apropiat al lui Putin, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

 

Dialogul cu Biserica Ortodoxă, care s-a separat de Biserica Catolică în 1054, este o prioritate declarată a pontificatului lui Francisc.

 

Dar de la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, apelurile papei la pace au contrastat cu abordarea lui Kirill.

 

Kirill a apărat „operațiunea militară” a lui Putin în Ucraina și lupta împotriva „dușmanilor externi și interni” ai Rusiei.

citește și...