Papa Francisc spune că abstinența sexuală înainte de căsătorie este un adevărat semn al iubirii

26.06.2022, 15:46

Castitatea înainte de căsătorie este cheia succesului pe termen lung al unei uniuni, conform prefaței scrise de Papa Francis unui nou ghid al Vaticanului despre căsătorie. „Aceasta nu este o interdicție sau o nouă regulă”, a spus Austen Ivereigh, un expert britanic în catolicism, pentru Daily Mail. „Invită oamenii să urmeze această cale. Ei știu că este împotriva firului societății. Biserica înțelege că în zilele noastre majoritatea oamenilor conviețuiesc și fac sex înainte de a se căsători.”

În timp ce Papa a spus anterior că sexul în afara căsătoriei nu este cel mai mare păcat, el a spus în noul ghid că abstinența de la sex în afara căsătoriei întărește legătura dintre un cuplu și ajută viața lor căsătorită să fie atât împlinitoare, cât și durabilă.

Documentul de 97 de pagini, recent publicat, „Itinerare catehumenale pentru viața căsătorită”, a fost creat pentru preoți și eparhii care vor lucra cu cuplurile logodite înainte de căsătorie. În ea, Papa scrie că „castitatea învață momentul și metoda iubirii adevărate”.

Provocările cu care se confruntă cuplurile în cadrul căsniciei

Deoarece ratele divorțurilor sunt mari și mai puține persoane se căsătoresc, Papa Francisc a scris despre necesitatea unui „angajament pastoral reînnoit” pentru a ajuta căsătoriile și viața de familie să înflorească. Și a spus că multe dintre provocările cu care se confruntă cuplurile în cadrul căsniciei lor încep cu „mentalitatea hedonistă care distorsionează frumusețea și profunzimea sexualității umane”.

Potrivit ghidului, „Merită să-i ajuți pe tinerii soți să poată găsi timp pentru a-și adânci prietenia și pentru a accepta harul lui Dumnezeu. Castitatea premaritală favorizează cu siguranță acest curs.”

Teologii au criticat declarațiile Suveranului Pontif

De asemenea, conform documentului: „Bisericii nu ar trebui să-i lipsească niciodată curajul să propună virtutea prețioasă a castității, deși aceasta este deocamdată în contrast direct cu mentalitatea comună”.

Remarcile pontifului au fost criticate de unii, inclusiv de unii teologi, ca nu sunt în pas cu vremurile în care cuplurile tinere iau decizia de a se căsători sau de a nu se căsători.

Daily Mail a menționat că teologul Alberto Maggi a declarat pentru ziarul La Repubblica că „documente ca acesta… sunt un pas înapoi”. Maggi a spus că liderii bisericii ar trebui, în schimb, „să asculte mai mult de realitatea tinerilor de astăzi, de modul în care trăiesc, înainte de a reedita doctrina pe care au propus-o întotdeauna”.

Alții au observat că Papa a fost mai liberal în probleme precum divorțul și căsătoria între persoane de același sex decât predecesorii săi.

Austen Ivereigh, un expert britanic în catolicism, a spus că prefața papei din liniile directoare nu stabilește noi politici sau îndrumări. „Aceasta nu este o interdicție sau o nouă regulă”, a spus el pentru Daily Mail. „Ei invită oamenii să urmeze această cale. Ei știu că este împotriva firului societății. Biserica înțelege că în zilele noastre majoritatea oamenilor conviețuiesc și fac sex înainte de a se căsători.”

Ivereigh a spus că a fost de acord că abținerea de la sex înainte de căsătorie ar putea într-adevăr să reducă rata divorțurilor.

Papa, criticat din cauza remarcilor cu privire la oamenii care preferă să aibă animale de companie

Îndrumarea papei cu privire la abstinența sexuală în afara căsătoriei nu este cu siguranță cea mai controversată remarcă a sa. După cum a raportat Times Now, cu sediul în India, la începutul acestui an, Papa, care are 85 de ani, a primit o respingere virală online pentru observațiile pe care le-a făcut despre oamenii care preferă să aibă animale de companie, mai degrabă decât copii. El a numit asta o alegere „egoistă” care „ne ia umanitatea”.

Vorbind de la Vatican, el a spus că părinții potențiali nu ar trebui să se teamă de a avea copii. Mai degrabă, „a avea un copil este întotdeauna un risc, dar există mai mult risc în a nu avea un copil”.

În decembrie, în timp ce a numit sexul în afara căsătoriei un păcat, Papa Francisc le-a spus reporterilor că „păcatele cărnii nu sunt cele mai grave”. În schimb, potrivit The Independent, el a spus că mândria și ura sunt cele mai grave păcate.

 

citește și...