ONU avertizează asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în Ucraina: “Catastrofal”

24.11.2022, 18:30
ONU avertizează asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în Ucraina: Catastrofal
DNIPRO, UKRAINE - NOVEMBER 23: Views of the city in dark during power cuts due to the war in Dnipro, Ukraine, on November 23, 2022. (Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)

Organizația Națiunilor Unite avertizează asupra unei urgențe de iarnă în această țară, în care milioane de oameni ar putea rămâne fără electricitate, încălzire sau apă. “Aceste ultime atacuri reînnoiesc temerile că această iarnă ar putea fi catastrofală pentru milioane de ucraineni, care se confruntă cu perspectiva unor luni de zile de vreme geroasă, fără căldură, electricitate, apă sau alte servicii de bază”,

Avertisment serios din partea ONU cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla peste câteva luni în Ucraina. Organizația a avertizat că iarna în această țară ar putea fi “catastrofală” pentru milioane de oameni care ar putea rămâne fără electricitate, încălzire sau apă după un val de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice a țării.

“Aceste ultime atacuri reînnoiesc temerile că această iarnă ar putea fi catastrofală pentru milioane de ucraineni, care se confruntă cu perspectiva unor luni de zile de vreme geroasă, fără căldură, electricitate, apă sau alte servicii de bază”, a declarat Rosemary DiCarlo, responsabilul ONU pentru afaceri politice.

Un nou atac masiv cu rachete asupra Kievului

DiCarlo a deschis o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după ce Rusia a lansat miercuri un nou atac masiv cu rachete asupra Kievului și a altor orașe ucrainene.

Directorul pentru afaceri politice a avertizat în discursul său că situația s-ar putea înrăutăți și mai mult: “Chiar și înainte de ultimele atacuri, autoritățile ucrainene au observat că în Ucraina nu mai există practic nicio centrală termică sau hidroelectrică mare intactă. Este probabil ca bombardamentele de miercuri să fi înrăutățit și mai mult situația”, a spus el.

 

ONU reamintește dreptul umanitar internațional

“Timpul pentru care ne-am pregătit și de care ne-am temut a sosit pentru poporul ucrainean. Trebuie să lucrăm cu toții împreună pentru a preveni o catastrofă umanitară în această iarnă.

Diplomatul a reamintit Rusiei că atacurile asupra civililor și a infrastructurii civile sunt interzise de dreptul umanitar internațional, iar ONU a cerut Rusiei să “înceteze imediat aceste acțiuni”. “Trebuie să existe responsabilitate pentru orice încălcare a legilor războiului”, a spus ea.

citește și...