O tânără din Rusia riscă 6 ani de închisoare pentru că a folosit Instagram. Influencerița a făcut public un document primit de la Guvern

23.09.2022, 20:13

O tânără din Rusia, celebră pe Instagram, riscă 6 ani de închisoare, după ce a făcut public un document primit de la Guvern. Veronika Loginova, în vârstă de 18 ani, a arătat documentul procesului în care este acuzată că “iese prea mult în evidență”. „Acum, pentru Instagram, risc o pedeapsă de închisoare de șase ani. Bună dimineața, te-ai trezit în Rusia”.

O influencer de modă din Rusia, pe nume Veronika Loginova, a susținut că ar putea petrece până la șase ani în închisoare pentru că a folosit Instagram. Tânăra de 18 ani a făcut o ieșire publică pe pagina sa și a afișat documentul trimis de guvern.

Potrivit unui reportaj realizat de Vice News, în ciuda faptului că Loginova și-a folosit contul doar pentru a discuta despre probleme legate de modă și frumusețe, ea a fost acuzată de “activități extremiste”. Pe rețeaua de socializare, influencerul are peste 550.000 de urmăritori.

Prima persoană care a fost urmărită penal pentru activități “extremiste”

Potrivit ONG-ului rus pentru drepturile digitale Roskomsvoboda, Loginova este prima persoană care a fost urmărită penal după ce, în martie, un tribunal rus a interzis Instagram și Facebook pentru activități “extremiste”, în urma invaziei Ucrainei.

Postarea ei de pe Instagram în limba rusă, tradusă în engleză, sună astfel: „Acum, pentru Instagram, risc o pedeapsă de închisoare de șase ani. Bună dimineața, te-ai trezit în Rusia”, este postarea făcută de tânără în urma notificării primite.

“Am fost amenințată cu o pedeapsă de 6 ani pentru că am folosit Instagram”

Influencerul din social media se afla la Paris când a primit un telefon de la mama sa care a anunțat că poliția a venit la ea acasă să o caute.

Loginova a mai scris: “17 august, sunt la Paris, un apel de la mama mea cu o voce tremurândă: «Poliția a venit la noi acasă și te caută». În acest moment, fratele meu de 14 ani încearcă să înțeleagă ce se întâmplă și de ce are doi bărbați adulți care stau pe coridor cu o declarație. O declarație în care, după cum s-a dovedit mai târziu, am fost amenințată cu o pedeapsă de 6 ani pentru că am folosit Instagram”.

În documentele pe care susține că le-a primit de la procurorii ruși, Loginova este acuzată de “efectuarea de acte de ademenire a utilizatorilor pe rețelele de socializare Facebook și Instagram”. De asemenea, ea a încărcat imagini ale documentelor pe Instagram.

 

citește și...