O tânără din Iran a fost ucisă în bătaie că nu purta corect jihab-ul. “A suferit brusc o problemă cardiacă”
O tânără a murit după ce a intrat în comă în urma reținerii sale de către poliția iraniană pentru moralitate, a anunțat presa de stat, stârnind furie pe rețelele de socializare. Moartea lui Amini survine pe fondul unei controverse din ce în ce mai mari, atât în interiorul, cât și în afara Iranului, cu privire la comportamentul poliției moralității, cunoscută în mod oficial sub numele de Gasht-e Ershad (Patrula de orientare).
Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, se afla într-o vizită la Teheran împreună cu familia sa când a fost reținută de unitatea specializată a poliției care aplică codul vestimentar strict, obligatoriu pentru femei de la scurt timp după revoluția islamică din 1979.
“Din nefericire, ea a murit, iar corpul ei a fost transferat la biroul medicului legist”, a relatat vineri televiziunea de stat. Anunțul a fost făcut la o zi după ce poliția din Teheran a confirmat că Amini a fost reținută împreună cu alte femei pentru a fi “instruită” cu privire la aceste reguli, potrivit The Guardian.
” A suferit brusc o problemă cardiacă”
“Ea a suferit brusc o problemă cardiacă în timp ce se afla în compania altor persoane care primeau îndrumări [și] a fost dusă imediat la spital cu cooperarea serviciilor de urgență”, a declarat aceasta.
Președintele Ebrahim Raisi a ordonat ministrului de Interne să deschidă o anchetă în acest caz.
“Poliția moralității din Teheran a arestat-o în mod arbitrar cu trei zile înainte de moartea ei”
Mai mulți parlamentari au declarat că vor prezenta cazul în parlament, în timp ce sistemul judiciar a declarat că va forma un grup de lucru special pentru a investiga.
Reacționând la incident, organizația pentru drepturile omului Amnesty International a declarat: “Circumstanțele care au dus la moartea suspectă în custodie a tinerei de 22 de ani Mahsa Amini, care includ acuzații de tortură și alte rele tratamente în custodie, trebuie să fie investigate din punct de vedere penal.”
“Așa-numita “poliție a moralității” din Teheran a arestat-o în mod arbitrar cu trei zile înainte de moartea ei, în timp ce aplica legile abuzive, degradante și discriminatorii ale țării privind voalarea forțată. Toți agenții și funcționarii responsabili trebuie să răspundă în fața justiției”, a adăugat aceasta.
Moartea lui Amini survine pe fondul unei controverse din ce în ce mai mari, atât în interiorul, cât și în afara Iranului, cu privire la comportamentul poliției moralității, cunoscută în mod oficial sub numele de Gasht-e Ershad (Patrula de orientare).
În luna iulie, un videoclip cu o femeie care stătea în fața uneia dintre dubele forțelor de ordine implorând eliberarea fiicei sale a devenit viral pe rețelele de socializare. Femeia cu văl a continuat să se agațe de dubă în timp ce aceasta se îndepărta, fiind aruncată doar după ce vehiculul a prins viteză.
Codul vestimentar obligatoriu, care se aplică tuturor naționalităților și religiilor, nu doar musulmanilor iranieni, le cere femeilor să își ascundă părul și gâtul cu un văl.
De-a lungul deceniilor, femeile s-au împotrivit din ce în ce mai mult, în special în marile orașe, purtând eșarfa mult mai în spate pe cap pentru a-și dezvălui părul.
Începând din 2017, după ce zeci de femei și-au dat jos în mod public vălul de pe cap într-un val de proteste, autoritățile au adoptat măsuri mai dure.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a susținut o atitudine mai blândă față de femeile care nu respectă codul vestimentar oficial. Însă adepții liniei dure au cerut pedepse aspre și chiar lovituri de bici, argumentând că permiterea ca femeile să-și arate părul duce la decădere morală și la dezintegrarea familiilor. În ultimii ani, sistemul judiciar a îndemnat oamenii să informeze despre femeile care nu poartă hijab.
Cazul lui Amini a atras condamnări din partea unor celebrități iraniene, atleți și alte personalități publice.
“Comportamentul poliției moralității este un dezastru”
Fostul președinte pro-reformă Mohammad Khatami a declarat că respectivul comportament al poliției moralității este un “dezastru”, în timp ce politicianul și fostul deputat Mahmoud Sadeghi, fost deputat, i-a cerut lui Khamenei să vorbească public despre cazul lui Amini.
“Ce spune liderul suprem, care a denunțat pe bună dreptate poliția americană pentru moartea lui George Floyd, despre tratamentul poliției iraniene față de Mahsa Amini?”, a declarat Sadeghi pe Twitter.
Fostul fotbalist Ali Karimi a scris pe Twitter că, în timp ce copiii unor oficiali de rang înalt părăsesc țara, “copiii noștri mor”.