O rusoaică care i-a urat lui Vladimir Putin să “ardă în iad” este acuzată de terorism. “Nu poate fi mai rău!”

21.06.2022, 15:17

O rusoaică a fost acuzată că „a discreditat” forțele armate ale țării sale, după ce a postat pe rețelele de socializare în care îl prezenta Vladimir Putin. Femeia este acuzată de “instigare la terorism” și “defăimarea” țării din cauza unei postări în care a scris că își dorește ca liderul de Kremlin să “ardă în iad”.

Irina Bystrova a postat o imagine cu Putin cuprins de flăcări cu legenda: „Arde în iad!” la descoperirea că Rusia a invadat Ucraina în februarie. 24, a raportat Radio Free Europe / Radio Liberty, finanțat de Statele Unite.

“Lacrimile curgeau că pur și simplu nu mă puteam opri. Am înțeles că s-a întâmplat ceva groaznic și nu am putut face nimic. Mi-e rușine că sunt rusoaică”, Bystrova, proprietara unui studio de artă. în orașul Petrozavodsk, din nordul Rusiei, notează Radio Free Europe.

Ofițerii de poliție și de la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei i-au percheziționat apartamentul

Contul de social media Irinei a fost blocat la o lună după ce a făcut postarea. În plus, ofițerii de poliție și de la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei i-au percheziționat apartamentul și i-au confiscat computerele, telefoane mobile și alte obiecte.

Înainte de a posta imaginea lui Putin pe rețelele de socializare, Bystrova a atras atenția autorităților, alăturându-se la demonstrații de stradă, cum ar fi cele care au arătat sprijin pentru liderul opoziției ruse întemnițat și criticul lui Putin,  Alexei Navalnîi. De asemenea, ea s-a opus vocal anexării Peninsulei Crimeea a Ucrainei în 2014.

Femeia va fi evaluată din punct de vedere psihiatric

Bystrova se confruntă acum cu acuzații penale pentru „invocarea terorismului” și „discreditarea forțelor armate ruse”, care pot duce la pedepse de până la șapte și, respectiv, trei ani de închisoare. Autoritățile i-au înmânat Bystrovei o copie oficială a acuzațiilor sale pe 24 martie, a doua zi după ce apartamentul ei a fost percheziționat.

Procurorii nu au dezvăluit temeiul cazului, dar oficialii apropiați anchetei au susținut că postarea lui Bystrova pe rețelele de socializare a fost cauza.

Bystrova luptă acum la Petrozavodsk pentru a evita o evaluare psihiatrică dispusă de instanță, care i-a fost atribuită.

“De ce nu mi-e frică? Dacă mă tem, cine în afară de mine va apăra? Dacă toată lumea se teme, nu vom putea face nimic. Nu am de ce să-mi fie frică. Nu poate fi mai rău”, a concluzionat Irina.

Cel puțin 15.542 de persoane au fost reținute în toată Rusia pentru demonstrații împotriva războiului de când țara a invadat Ucraina, potrivit datelor furnizate de monitorul independent rus pentru drepturile omului OVD-Info.

citește și...