O nouă epidemie a izbucnit în China! A afectat deja peste 6000 de persoane. De ce a fost ascunsă de autorități

06.11.2020, 12:12
O nouă epidemie a izbucnit în China! A afectat deja peste 6000 de persoane. De ce a fost ascunsă de autorități
O nouă epidemie a izbucnit în China! A afectat deja peste 6000 de persoane. De ce a fost ascunsă de autorități/ foto: shutterstock

O nouă epidemie a izbucnit în China! Autoritățile chineze au anunțat că peste 6.000 de persoane din oraşul Lanzhou, capitala provinciei Gansu din nord-vestul Chinei au fost depistate pozitiv la bruceloză, o bacterie destul de puternică.

Conform specialiștilor, bruceloza se transmite printr-o bacterie de la animale la om. Primul focar de îmbolnăviri a apărut după ce o bacterie a scăpat în 2019 dintr-un laborator al unei companii bio-farmaceutice care produce vaccinuri pentru animale.

Abia în luna septembrie a acestui an, autoritățile chineze au oferit informații publice despre epidemia de bruceloză.

Bruceloza se transmite de la animale

Chinezii susțin că bacteria provine de la oi, bovine şi porci. Până în prezent, guvernul chinez a testat 55.725 de locuitori ai oraşului, dintre care 6.620 au avut până în prezent rezultate pozitive la această boală. Din 14 septembrie, numărul de cazuri de îmbolnăvire s-a dublat.

Bruceloza este o infecție zoonotică cauzată de genul bacterian brucella. Se transmite de la animalele bolnave sau prin produse de origine animală.

Căile cele mai frecvente de infecţie sunt: digestivă (prin ingestia de lapte contaminat) şi tegumentară (contact cu ţesuturi animale infectate).

De unde a pornit epidemia

Se pare că nu se transmite de la om la om, însă sunt cazuri unde poate provoca febră, dureri articulare şi dureri de cap. În plus, unele simptome pot deveni cronice şi nu dispar fără ajutor specializat.

Perioada de incubaţie este de 1-6 săptămâni. Debutul este cu febră, astenie, transpiraţii. Bruceloza mai este denumită și „febra ondulantă”. Pot fi prezente şi simptome gastrointestinale şi nervoase.

Totul a pornit în iulie-august 2019, în orașul Lanzhou, atunci când un laborator a folosit un dezinfectant expirat pentru producţia de vaccinuri anti-bruceloză destinate animalelor, potrivit autorităților chineze.

Drept urmare, sterilizarea a fost incompletă, iar bacteriile au fost încă prezente în emisiile de gaze ale companiei respective.

Gazul contaminat s-a răspândit destul de rapid până la Institutul de Cercetări Veterinare din apropiere, unde a infectat aproape 200 de persoane, în decembrie 2019.

După ce toate informațiile au fost făcute publice, laboratorului i-a fost retrasă autorizaţia de producţie a vaccinurilor împotriva brucelozei.

 

citește și...