O femeie britanică a căzut de la 13.000 de metri și a murit în timp ce “escalada un munte fără un ghid turistic

02.11.2022, 16:12

O britanică a căzut dintr-o crevasă și a murit pe loc după ce, împreună cu partenerul ei de cățărare, a încercat să escaladeze un munte de 4.600 de metri în timpul unei vacanțe nefericite în Maroc. Britanica a căzut într-o gaură, sau crăpătură, “sub o înălțime muntoasă”, aproape de vârful muntelui.

O femeie a căzut de la 13.000 de metri înălțime și a murit de pe un munte înzăpezit, săptămâna trecută (25 octombrie), în fața colegului ei de escaladă îngrozit.

Femeia și colegul ei alpinist sperau să escaladeze Muntele Toubkal din Maroc – cel mai înalt vârf din Africa de Nord – când a avut loc tragicul incident, a relatat presa locală, transmite dailystar.co.uk.

Cei doi au ales să nu angajeze un ghid turistic

Alpinistele au pornit din Al Rovij pentru a începe ascensiunea, care de obicei durează aproximativ două zile.

Se pare că cei doi au ales să nu angajeze un ghid turistic pentru nefericita drumeție, iar femeia, al cărei nume nu a fost încă dezvăluit, ar fi căzut “într-o gaură” în apropierea vârfului muntelui, într-o zonă numită Aslghi, în apropiere de Tizi, unde alpiniștii care ajung în vârf au tendința de a se poza pentru selfie-uri.

Femeia a suferit răni grave și a murit pe loc

Echipele de intervenție de urgență de la Jandarmeria Regală a țării, de la Protecția Civilă și de la autoritățile locale au sosit la fața locului pentru a transporta trupul femeii de pe munte.

Circumstanțele morții acesteia sunt investigate de procurori, potrivit rapoartelor locale.

Muntele Toubkal este situat la 65 de kilometri sud de Marrakesh și este o destinație populară pentru cei pasionați de excursii cu rucsacul în spate, precum și pentru schiori.

În general, ascensiunea este considerată relativ simplă, dar mulți drumeți optează să angajeze ghizi turistici care transportă și echipamente și provizii de hrană pe munte.

“Our Moroccan News”, un post de știri local, a declarat că britanica a căzut într-o gaură, sau crăpătură, “sub o înălțime muntoasă”, aproape de vârful muntelui.

Reportajul continuă, susținând că ghizii profesioniști “cunosc misterele zonei și pericolele” muntelui, sugerând că femeia ar fi putut evita soarta sa tragică dacă ea și însoțitorul ei ar fi cheltuit bani pentru un ghid.

Un purtător de cuvânt al Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare din Marea Britanie a declarat pentru Daily Star: “Am oferit sprijin familiei unei femei britanice care a murit în Maroc pe 25 octombrie”.

Aceasta nu este prima dată când un britanic își găsește sfârșitul urcând pe acest munte înșelător.

În iunie 2016, trupul unui adolescent britanic, Connor Jarvis, a fost găsit pe Muntele Toubkal la 12 zile după ce a pornit într-o drumeție, după ce a căzut pe munte.

Părinții săi, John și Sian, au declarat că l-au sfătuit pe fiul lor să rezerve un ghid și |să nu se rătăcească singur” în timpul excursiei, dar au spus că acesta a descărcat un ghid online pentru drumeții solo și a devenit “prea încrezător”.

Ei au spus: “Tuturor ne lipsește atât de mult Connor, viețile noastre nu vor mai fi niciodată la fel și am făcut tot ce am putut pentru a ne asigura că o astfel de tragedie nu se va mai întâmpla pe Muntele Toubkal.”

citește și...