O femeie “a folosit o prezicătoare pentru a fura un tablou de 140 de milioane de dolari” de la mama ei

11.08.2022, 13:50

Poliția din Rio de Janeiro a descoperit miercuri dimineață, sub patul unui escroc, un tablou furat în valoare de 300 de milioane de reali (140 de milioane de dolari), a anunțat presa braziliană. Tabloul Sol Poente (Soarele apune) din 1929, realizat de Tarsila do Amaral, a fost furat de la văduva în vârstă de 82 de ani a unui comerciant și colecționar de artă.

O bandă de escroci i-a furat bătrânei femei șaisprezece tablouri cu o valoare estimată la 135 de milioane de euro și a furat și o colecție de bijuterii în valoare de peste un milion de euro. Poliția a arestat patru suspecți, inclusiv pe fiica victimei.

Potrivit declarațiilor poliției locale, furtul a fost rezultatul unei escrocherii de amploare pusă la cale de fiica unei femei din Rio de Janeiro. Infobae a identificat-o pe mamă ca fiind Genevieve Boghici, o femeie în vârstă de 82 de ani care a fost căsătorită cu Jean Boghici, un regretat comerciant brazilian care a strâns o colecție importantă.

 

Intervenția spirituală

Cu ajutorul unei clarvăzătoare, fiica, al cărei nume nu a fost dezvăluit, ar fi făcut-o pe Boghici să creadă că este bolnavă și a obligat-o să facă o serie de plăți în timpul unui fel de tratament de “muncă spirituală” care implica o presupusă preoteasă afro-braziliană, a declarat poliția.

Poliția a declarat că Boghici a devenit în cele din urmă suspicioasă cu privire la șiretlicul lor, iar când a încercat să nu mai facă plățile, a fost izolată în casă, amenințată, bătută și, în cele din urmă, jefuită. În timp ce Boghici era plecată din casă, fiica ei s-ar fi bazat pe ajutorul unor complici pentru a fura tablourile. Poliția a susținut că fiica ar fi concediat lucrătorii casnici pentru a se asigura că furtul va fi posibil.

Ce semnificație are  Sol Poente (Soarele apune)

Tabloul lui do Amaral, intitulat Sol Poente (Soarele apune), 1929, este o lucrare importantă din punct de vedere istoric al artei, care prezintă o succesiune de animale în formă de pată sub un soare radiant și verdeață. Este un exemplu strălucit al modului în care do Amaral a sintetizat estetica modernismului european cu stiluri derivate din arta vernaculară braziliană. Pictura a figurat în retrospectiva sa aclamată din 2018 de la Muzeul de Artă Modernă.

Sol Poente a fost găsită sub un pat într-un apartament de pe plajă din Ipanema. Înregistrarea video postată miercuri pe Twitter de către publicația braziliană Journal o Dia pare să îi arate pe anchetatori scoțând tabloul de sub rama patului. “La naiba!”, strigă o persoană în portugheză.

Poliția a declarat că unele dintre celelalte opere de artă furate în cadrul schemei au fost deja vândute de o galerie de artă braziliană anonimă. Printre aceste lucrări se numără alte două tablouri de do Amaral, precum și altele de Emiliano di Cavalcanti, Alberto Guignard și Cícero Dias. Potrivit unei liste a operelor furate publicată de Globo, cele trei picturi ale lui do Amaral reprezintă peste 100 de milioane de dolari din valoarea totală a grupului.

Două dintre aceste lucrări erau picturi de Rubens Gerchman și Antonio Dias, fiecare dintre ele fiind evaluată, se pare, la 300.000 de dolari. Potrivit publicației braziliene Infobae, Eduardo F. Costantini, un om de afaceri argentinian care se află pe lista ARTnews Top 200 Collectors, a cumpărat aceste lucrări, precum și alte două furate, de la galeria Ricardo Camargo din São Paulo în 2021.

“Conform informațiilor privind proveniența, două dintre aceste lucrări au aparținut fiicei lui Boghici și au fost cumpărate cu bună credință și înregistrate în mod corespunzător”, a declarat Costantini într-un comunicat.

citește și...