O elevă iraniană de 16 ani “bătută până la moarte pentru că a refuzat să cânte” imnul pro-regim

19.10.2022, 20:02

Încă o elevă ar fi fost ucisă de serviciile de securitate iraniene după ce a fost bătută în clasă pentru că a refuzat să cânte un cântec pro-regim atunci când școala sa a fost percheziționată săptămâna trecută, ceea ce a declanșat noi proteste în întreaga țară în acest weekend. Când acestea au refuzat, forțele de securitate le-au bătut pe eleve, ceea ce a dus la transportarea mai multor fete la spital și la arestarea altora. Vineri, Panahi ar fi murit la spital din cauza rănilor suferite la școală.

Se pare că o adolescentă a fost ucisă săptămâna trecută după ce forțele de securitate ale regimului iranian au intrat în școala ei, cerând elevilor să cânte un cântec pro-regim care îl laudă pe liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei și bătându-i violent pe cei care au refuzat să facă acest lucru.

În urma incidentului de joi, mai multe fete de la Liceul de fete Shahed din Ardabil au fost spitalizate, inclusiv Asra Panahi, în vârstă de 16 ani, care a murit ulterior din cauza rănilor, a relatat marți The Guardian.

Forțele de securitate le-au bătut pe eleve

Școlărițele iraniene din întreaga țară au fost filmate în videoclipuri virale în care apar în public îndepărtându-și hijaburile, sau vălurile islamice, impuse prin lege, și scandând sloganuri împotriva regimului, ceea ce a determinat forțele de securitate să ia măsuri drastice în școli și universități, uneori cu consecințe mortale.

De asemenea, videoclipurile au arătat cum forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene în școli și au urcat studentele arestate în mașinile care le așteptau.

“Vocile noastre nu au fost auzite”

Sindicatul profesorilor din Iran a catalogat raidurile drept “brutale și inumane” într-o declarație postată duminică și a cerut demisia ministrului Rducației, Yousef Nouri.

Mișcarea de protest a fost declanșată de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a murit în august în urma arestării sale de către poliția pentru moralitate, pentru că nu și-ar fi purtat hijab-ul în mod corespunzător. Regimul iranian neagă aceste afirmații.

 

Un bărbat care pretinde a fi unchiul lui Panahi ar fi declarat la televiziunea controlată de stat că nepoata sa nu a murit în urma vreunei bătăi, ci mai degrabă din cauza unei afecțiuni cardiace congenitale.

Se pare că moartea lui Panahi a declanșat un nou val de proteste, un elev anonim declarând pentru The Guardian: “Nu mi s-a permis să merg la școală pentru că părinții mei se tem pentru viața mea. Dar ce s-a schimbat? Regimul continuă să ucidă și să aresteze școlărițe”.

“La ce bun sunt eu dacă stau pur și simplu indignată acasă? Eu și colegii mei din Iran am decis să protestăm pe străzi în această săptămână. O voi face chiar dacă acum trebuie să mă ascund de părinții mei”, a declarat Naznin, în vârstă de 16 ani.

Raportul a citat o altă protestatară, la care s-a făcut referire ca Nergis, care a spus: “Nu am nicio rudă în Ardabil, dar cu această represiune brutală asupra surorilor noastre, care aveau doar 16 ani, au trezit întreaga națiune.”

Nergis a citat moartea lui Nika Shahkarami, în vârstă de 17 ani, și a Sarinei Esmailzadeh, în vârstă de 16 ani, alte două școlărițe ucise de forțele de securitate în ultimele săptămâni, ca fiind un combustibil în plus pentru mișcarea de protest deja puternică la nivel național.

“Nu am știut niciodată că suntem atât de uniți – în toate regiunile baloch, precum și în regiunile kurde. Lumea a auzit despre Nika, Sarina și Asra, dar există atât de mulți alți copii fără nume despre care nu știm nimic”, a spus ea.

“Nu este vorba doar de moartea lui Asra, Republica Islamică ne ucide poporul de 40 de ani, dar vocile noastre nu au fost auzite. Lăsați lumea să știe că acesta nu mai este un protest – noi cerem o revoluție. Acum, că ne ascultați vocile, nu ne vom opri.”

 

citește și...