Nouă dintre cele mai mari talente irosite din istoria Premier League. De la Adrian Mutu la Ravel Morrison

17.08.2022, 20:45
Nouă dintre cele mai mari talente irosite din istoria Premier League. De la Adrian Mutu la Ravel Morrison

În contextul în care Dele Alli este pe cale să părăsească Premier League pentru a se muta în Turcia la doar 26 de ani, Daily Star Sport analizează nouă dintre cele mai mari talente irosite din istoria campionatului. Care sunt cele nouă dintre cele mai mari talente irosite din istoria Premier League

Premier League a produs unele dintre cele mai mari vedete ale fotbalului din ultimii 30 de ani.

Cu toate acestea, nu toți jucătorii care au arătat un potențial uimitor după ce au apărut pe scenă ajung să își atingă potențialul, iar carierele lor se sting în loc să devină nesemnificative. Un jucător care riscă în prezent să aibă o soartă similară este fostul mijlocaș englez Dele Alli, care se va transfera de la Everton la echipa turcă Besiktas, la vârsta de doar 26 de ani, potrivit Daily Star. 

Nouă dintre cele mai mari talente irosite din istoria Premier League

Dele Alli

Inspirația pentru această listă, Alli a apărut pe scenă în 2015, după ce s-a alăturat echipei Tottenham Hotspur de la MK Dons pentru 6 milioane de lire sterline la doar 19 ani.

După ce a petrecut șase luni sub formă de împrumut la fostul său club, Alli s-a bucurat de un prim sezon impresionant în Premier League, marcând 10 goluri și oferind nouă pase de gol, iar Spurs a terminat pe locul trei.

A fost numit Tânărul jucător al anului de către PFA în primii doi ani la Spurs și a făcut parte din echipa Angliei pentru două turnee majore consecutive.

Cu toate acestea, randamentul său a început să scadă în curând și a căzut în dizgrație atât la Spurs, cât și în Anglia. Un transfer la Everton în ianuarie nu a reușit să îi relanseze cariera, iar acum este gata să se îndrepte spre Turcia după ce a fost titular doar într-un singur meci pentru Toffees.

 

Oscar

Semnat de Chelsea la vârsta de 20 de ani, în vara anului 2012, Oscar a ajuns în Anglia ca un tânăr talent promițător după ce a jucat pentru Brazilia la Jocurile Olimpice.

El a ajuns să joace în peste 200 de meciuri pentru Blues, marcând 38 de goluri și oferind 37 de pase de gol pentru club, precum și câștigând două titluri de campion și Europa League.

Totuși, după doar cinci ani petrecuți la club, Oscar a renunțat la fotbalul european și a plecat în Superliga chineză la doar 25 de ani.

Deși a câștigat un titlu de campion în China și este căpitanul echipei Shanghai Port, rămâne de văzut ce ar fi putut realiza Oscar dacă ar fi rămas mai mult timp în Europa, brazilianul având încă doar 30 de ani.

Adrian Mutu

O altă fostă vedetă a lui Chelsea, atacantul român Adrian Mutu s-a transferat pe Stamford Bridge pentru 17 milioane de lire sterline de la Parma în august 2003.

Fanii au fost entuziasmați de sosirea sa după forma sa impresionantă de golgheter în Italia, iar Mutu nu a pierdut timpul să continue această formă în Premier League, marcând patru goluri în primele sale trei apariții.

Totuși, asta ar fi fost tot ceea ce avea să se întâmple pentru Mutu la Chelsea, deoarece a mai adăugat doar șase goluri în următoarele 35 de apariții.

Perioada petrecută la Chelsea avea să se încheie într-un mod infamant după ce a fost depistat pozitiv la cocaină în septembrie 2004 și clubul i-a reziliat contractul.

Adel Taarabt

Capabil să producă momente de magie în zilele sale, Adel Taarabt a arătat sclipiri de strălucire ca tânăr la Spurs înainte de a fi semnat pentru Queens Park Rangers de către Neil Warnock.

După ce împrumutul său inițial a devenit permanent în vara anului 2010, flerul și creativitatea lui Taarabt au ajutat QPR să promoveze în Premier League.

Cu toate acestea, s-a luptat să mențină constanta de care dăduse dovadă în al doilea eșalon, marcând doar șapte goluri și oferind 10 pase de gol pentru un QPR aflat în dificultate în cele două perioade în prima ligă.

Au urmat o serie de transferuri, inclusiv unul la Fulham, care a fost întrerupt după doar șase luni, iar în 2015 a plecat la Benfica.

David Bentley

Împărtășirea prenumelui și a inițialelor cu David Beckham nu au fost singurele motive pentru care Bentley, absolvent al academiei Arsenal, a fost comparat cu fostul căpitan al celor Trei Lei.

Bentley a avut, de asemenea, o îndemânare similară din lovituri libere și a jucat pentru Blackburn Rovers când a debutat în Anglia în 2007. El a continuat să entuziasmeze și după ce s-a transferat la Spurs în 2008, marcând un gol celebru de la jumătatea terenului împotriva lui Arsenal într-o remiză dramatică de 4-4.

Cariera sa a început însă să stagneze în curând și a fost împrumutat la West Ham United în 2011. Cu toate acestea, la mai puțin de două luni de la începerea transferului, Bentley a suferit o accidentare devastatoare la genunchi, care avea să-l țină departe de teren timp de șase luni.

Incapabil să își revină după perioada de pauză cauzată de accidentare și după ce s-a dezamăgit de joc, Bentley s-a retras în cele din urmă în 2013, la vârsta de 28 de ani.

Joe Cole

Unul dintre tinerii jucători tineri și interesanți care au apărut la academia West Ham la sfârșitul anilor ’90, Cole a fost transferat la Chelsea în 2003, datorită performanțelor sale pentru Hammers.

Au urmat 56 de selecții în naționala Angliei și trei titluri de campion, dar în 2010 cariera sa începuse deja să se încetinească, deși avea doar 28 de ani.

Un transfer gratuit la Liverpool a oferit o primă promisiune, dar perioadele petrecute la Lille, West Ham și Aston Villa nu au reușit să îl revigoreze pe mijlocaș.

În cele din urmă, Cole și-a jucat restul carierei la Coventry City din League One și la Tampa Bay Rowdies din SUA înainte de a se retrage în 2018.

Michael Bridges

O perspectivă interesantă la Sunderland, Michael Bridges a devenit un membru cheie al echipei de succes a lui Leeds United la începutul anilor 2000, după ce s-a mutat la Elland Road în 1999.

După 21 de goluri marcate în primul său sezon la Leeds, cariera lui Bridges avea să ia o turnură nefericită în octombrie 2000, după ce a fost nevoit să plece din teren cu o accidentare ciudată într-o confruntare din Liga Campionilor cu Besiktas.

Nu avea să mai înscrie niciun gol pentru Leeds și nu a mai reușit să revină la forma sa de altădată după accidentare. Au urmat perioade la Newcastle United și Bolton Wanderers în prima ligă, dar Bridges a coborât curând înapoi în Football League.

Bridges va continua să joace până în 2014, în ciuda efectelor acelei accidentări, jucând ultimii cinci ani ai carierei sale în Australia, la Newcastle Jets.

Ravel Morrison

Spre deosebire de majoritatea jucătorilor de pe această listă, nu accidentările sau forma slabă au făcut ca talentul lui Ravel Morrison să fie irosit, ci mai degrabă propria atitudine.

Câștigător al Cupei FA Youth Cup cu Manchester United, Morrison a fost văzut ca unul dintre cele mai promițătoare talente ale clubului în adolescență.

Cu toate acestea, mai puțin de un an mai târziu, a fost vândut la West Hamm, unde a arătat sclipiri ale talentului său uriaș, înainte de a se angaja într-o carieră nomadă care a inclus stagii în Italia, Mexic, Suedia, Olanda și SUA.

Descriindu-l pe Morrison în autobiografia sa din 2015, Sir Alex Ferguson a spus “A posedat la fel de mult talent natural ca orice tânăr pe care l-am semnat vreodată, dar a continuat să intre în probleme. A fost foarte dureros să îl vindem… ar fi putut fi un jucător fantastic. Dar, pe parcursul unei perioade de ani, problemele din afara terenului au continuat să se agraveze și nu am avut altă opțiune decât să tăiem cordonul”.

Michael Johnson

Modelat de o carieră unică în tinerețe, care a inclus stagii în academiile de la Leeds, Feyenoord și Everton, Michael Johnson a pătruns în prima echipă a lui Manchester City în 2006, la vârsta de 18 ani.

În scurt timp avea să impresioneze în tricoul lui City și Sven-Goran Eriksson l-a recomandat pentru a deveni o vedetă pentru Anglia atunci când a preluat funcția de manager în 2007.

Cu toate acestea, Johnson a avut parte de două sezoane cu accidentări, ratând întregul sezon 2008/09 din cauza unei accidentări la inghinali, înainte de o pauză de șase luni după ce și-a afectat genunchiul.

După ce s-a luptat cu accidentările și cu propria sănătate mintală, Johnson s-a retras în cele din urmă din fotbal în 2013, la vârsta de 24 de ani, după ce a jucat doar 54 de meciuri la un club senior.

 

citește și...