Nicu Alifantis: ”Acceptând acest compromis al cântărilor virtuale, aş fi pus umă­rul la crearea unui precedent extrem de periculos”

01.07.2020, 15:45
Nicu Alifantis: ”Acceptând acest compromis al cântărilor virtuale, aş fi pus umă­rul la crearea unui precedent extrem de periculos”
Nicu Alifantis: ”Acceptând acest compromis al cântărilor virtuale, aş fi pus umă­rul la crearea unui precedent extrem de periculos”

Binecunoscutul artist Nicu Alifantis a explicat care a fost motivul pentru care a refuzat să participe la spectacolelel online în această perioadă.

Nicu Alifantis este de părere că dacă ar fi acceptat un astfel de eveniment online ar fi ajutat la crearea unui precedent periculos.

”Banii vor fi clar foarte puţini anul ăsta, căci criza economică, în sfera artistică, se arată în zare cu colţii foarte ascuţiţi. La capitolul ăsta, al crizei economice, din păcate chiar sunt pesimist. În viitorul foarte apropiat, deci cam în următorii doi ani, nu văd o revigorare a showbiz-ului, iar, după aceea, mai mult ca sigur că lumea va suferi unele modificări, mai mult ca sigur că ne vom lovi de alte mentalităţi, de alte percepţii…”, a declarat artistul pentru publicația Formula AS.

”Pe de altă parte, mu­ta­tul ăsta al artei pe online mi se pare foarte peri­culos, ca mod de gân­dire, pentru că există arte care se pot muta, parţial, pe on-line, dar nicio artă nu poate să reziste exclusiv în lu­mea virtuală. Partea realmente artis­tică se poate face numai şi numai pe sce­nă, cu pu­blic în sală. Fără acel flux care se creea­ză între artist şi spectator nu mai putem să discu­tăm de specta­col, fie el muzical, fie de tea­tru, fie de balet…

Eu tre­buie să-i văd pe oameni în faţa mea, într-o sală, trebuie să-i simt acolo, vii, prezenţi, alături de mine – asta mă ajută enorm în actul artistic propriu-zis. Drept care, eu am refuzat orice fel de cântare în online. Consider că ac­cep­tând acest compro­mis al cântărilor vir­tuale, aş fi pus umă­rul la crearea unui pre­cedent extrem de periculos”, a adăugat el.

Cum s-a descurcat în perioada de izolare

Nicu Alifantis a explicat și cum s-a descurcat în perioada de izolare la domiciliu din cauza pandemiei de coronavirus.

”Toţi ne luptăm cu diverse temeri şi, când stai atât de mult în casă (eu am stat „sigilat” în propria-mi locuinţă din 7 martie, şi până acum, la relaxare), min­tea tinde să ţi-o cam ia razna, brodând tot felul de scenarii. Dacă am reuşit să rezist cu mintea limpede în toată „po­vestea” asta este pentru că nu am pus botul la niciun fel de fake news, pentru că am ignorat total clasa politică şi pentru că am fost foarte atent la ceea ce au spus unii spe­cialişti.

Căci şi vo­cile specialiştilor le-am triat cu grijă, având – recu­nosc – avantajul că pe unii dintre oamenii de ştiinţă im­plicaţi în situaţia asta i-am cunoscut personal şi aveam motive temeinice să cred în spu­sele lor. Şi aici mă refer, în mod direct, la doctorul Raed Arafat, la pro­fesorul Adrian Streinu-Cercel şi la doc­torul Alexandru Rafila”, a afirmat renumitul artist.

citește și...