Nelu Tătaru: „Danemarca își face griji că românii și bulgarii ar putea să întrețină pandemia”

21.09.2021, 12:15
Nelu Tătaru: „Danemarca își face griji că românii și bulgarii ar putea să întrețină pandemia”
Nelu Tătaru: „Danemarca își face griji că românii și bulgarii ar putea să întrețină pandemia”

Nelu Tătaru, consilier onorific al primului ministru Florin Cîţu şi fost ministru al Sănătăţii, a afirmat că există state europene cu o rată de vaccinare  anticoronavirus ridicată, precum Danemarca, țară care se teme că ceilalți comunitari, adică românii și bulgarii, ar putea să întrețină pandemia prin nevaccinare.

Nelu Tătaru a declarat, la Digi24, că restricțiile pentru România nu vor întârzia să apară. Acesta a explicat că statele UE cu rate de imunizare care depășesc 70%, precum Danemarca, manifestă îngrijorare cu privire la români și bulgari, care ar putea să întrețină în continuare pandemia, din cauza procentului mic de oameni vaccinați. “State europene, prin introducerea unor restricții, au ajuns la rate de imunizare de 60, 70, chiar 80%. Noi în acestem momente mergem pe aceleași discuții antivaccinare, bagatelizăm tot ce înseamnă pandemie, dar în același timp nu luăm în calcul că avem un corp medical care este în această situație de doi ani de zile. Spuneam că în 2022 va fi un an de ieșire din pandemie, ca abia în 2023 să trăim normal”, a declarat Nelu Tătaru.

“Vedeam un studiu din Danemarca, țară care ajunsese la 72% rată de vaccinare, și își făceau griji de ceilalți comunitari, românii și bulgarii, care ar putea să întrețină această pandemie. Sunt discuții și sunt studii pe care fiecare stat și le face, dar restricțiile nu vor întârzia să apară”, a adăugat acesta.

Nelu Tătaru: ”N-o să terminăm această pandemie dacă nu ajungem la un grad de imunizare de 60-70%”

Nelu Tătaru a mai declarat că numărul exact de cazuri de coronavirus nu îl știe nimeni: “Numărăm paturile, dar fără să facem nimic să nu umplem aceste paturi. Numărul de cazuri exact nu-l știe nimeni, avem faptul că testările se pot face și acasă, cu teste luate din farmacii, faptul că se pot face forme și mai ușoare de boală, iar unii nu le mai declară. Avem și în acest moment mai multe cazuri, dar lumea începe să trateze aceste cazuri ca pe o gripă sau sunt la siguranța celor care poate s-au vaccinat sau celor care au trecut prin boală”.

Fostul ministru al Sănătății a precizat că pandemia nu se va termina până nu se va ajunge la o imunizare de 60-70%. “Dincolo de ce discutam anul trecut, dinstanțare, mască, dezinfectant, avem ceva ce n-am avut anul trecut, avem vaccinul. Încă jucăm după regulile de anul trecut, dar uităm vaccinul. La începutul verii trecute număram lunile și întrebam când apare vaccinul. La începutul anului trebuia să respectăm rândul la vaccinare. N-o să terminăm această pandemie dacă nu ajungem la un grad de imunizare de 60-70%. Imunizarea o putem face prin vaccinare sau prin trecerea prin boală. Multi dintre cetățenii noștri aleg să treacă prin boală”, a menționat acesta.

citește și...