Nelu Tătaru: ”15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim această stare de alertă”

08.06.2020, 09:33
Nelu Tătaru: ”15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim această stare de alertă”
Nelu Tătaru: ”15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim această stare de alertă”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că starea de alertă ar putea fi prelungită după data de 15 iunie.

Nelu Tătaru a explicat că, pentru luarea unei decizii, vor fi luate în calcul evoluția epidemiei de coronavirus și apariția unor noi focare.

“Până în 15 iunie încă suntem în stare de alertă, iar evoluția din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prelungirea sau nu a stăriii de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deși mi-e greu să cred acest lucru. Ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere și evoluția, focarele noi și faptul că încă avem o transmitere în comunitate”, a declarat Nelu Tătaru la B1TV, potrivit Digi24.

Ministrul Sănătății a menționat că pe perioada verii va exista transmitere comunitară a virusului.

“Din previziunile noastre, în toată perioada verii, vom mai avea o transmitere comunitară, virsul nu dispare deodată. (…) Odată cu încălzirea, putem spune că tot ce înseamnă aeroflora dispare un pic mai repede sau suprafețele nu mai fac acea transmitere pe care o făceau și până acum. Această transmitere pe suprafețe era una de 10-15%, restul era o transmitere prin aer”, a adăugat el.

Ce măsuri de precauție și-a luat pentru a nu se infecta cu coronavirus

Nelu Tătaru a explicat și ce măsuri de precauție și-a luat în toată această perioadă pentru a nu se infecta cu coronavirus.

„Dacă eu, ca ministru al Sănătății, nu dădeam un exemplu sau un semnal de luptă, cred că lumea ar fi judecat altfel momentul. Am fost în aceste focare, luându-mi măsuri de precauție minime, o mască și păstrând distanța. Mănușile erau omniprezente și în fiecare seară, la fiecare întoarcere a mea din teritoriu urmam anumite proceduri, nebulizări, dezinfectări, băi. Poate lumea nu știe sau nu își închipuie ce însemna să faci în fiecare seară acest lucru, acasă, unde stăteam în izolare”, a afirmat ministrul Sănătății.

„Veneau echipe care dezinfectau, mă dezbrăcam, puneam toate hainele într-o cameră goală, începea nebulizarea, eram dezinfectat inclusiv eu, făceam baia, urma o oră sau două, că nu era etanșeitate, în care respirai un aer, în care seară de seară te gândeai ce faci a doua zi, dar nu te gândeai la expunere decât prin precauțiile pe care le luai. Și asta se întâmpla în fiecare seară, pentru că plecam în fiecare zi”, a adăugat acesta.

citește și...