Două actrițe iraniene au fost arestate în timp ce autoritățile intensifică represiunea împotriva protestatarilor anti-regim

22.11.2022, 19:12

Două actrițe iraniene bine cunoscute au fost arestate de forțele de securitate după ce și-au manifestat susținerea față de mișcarea de protest care afectează țara, în timp ce autoritățile își intensifică represiunea împotriva disidenților. “Aceasta ar putea fi ultima mea postare. Din acest moment, dacă mi se întâmplă ceva, să știți că voi fi mereu alături de poporul iranian până la ultima mea suflare”, a spus ea în legendă.

Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi au fost arestate în ocazii separate pentru că au susținut public protestele la nivel național, potrivit agenției semioficiale de știri Tasnim.

Începând din septembrie, țara a cunoscut demonstrații de amploare, declanșate de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în timp ce se afla în custodia poliției iraniene a moralității. Amini, o femeie iraniană de origine kurdă, a murit după ce a fost reținută pentru că nu ar fi purtat hijab-ul corespunzător.

Actrița iraniană în public fără văl, legându-și părul liber într-o coadă de cal

Riahi a fost arestată duminică de forțele de securitate iraniene, a relatat agenția de presă Tasnim. Actrița, cunoscută pentru rolurile sale din serialele de televiziune “Iosif Profetul” și “A zecea noapte”, precum și din filme precum “Cina cea de Taină”, postase pe contul său de Instagram, la 18 septembrie – la două zile după moartea lui Amini – un videoclip în care apărea fără văl.

Într-un incident separat, Ghaziani, care este cunoscută în Iran pentru aparițiile sale în filme precum “As Simple as That” și “Days of Life”, a postat sâmbătă pe contul său de Instagram un videoclip care o arată pe actrița iraniană în public fără văl, legându-și părul liber într-o coadă de cal.

“Aceasta ar putea fi ultima mea postare”

“Aceasta ar putea fi ultima mea postare. Din acest moment, dacă mi se întâmplă ceva, să știți că voi fi mereu alături de poporul iranian până la ultima mea suflare”, a spus ea în legendă.

Ghaziani a fost arestată de forțele de securitate în posesia unui ordin judecătoresc la doar o zi după ce a fost postat videoclipul, potrivit agenției de presă Tasnim.

Ea a fost apoi adusă la biroul procurorului și acuzată de acțiuni împotriva securității iraniene și de implicare în activități de propagandă îndreptate împotriva regimului iranian, potrivit agenției de știri Fars, afiliată statului.

A șasea condamnare la moarte

Duminică, sistemul judiciar iranian a declarat că a condamnat la moarte o a șasea persoană acuzată de participare la protestele recente, potrivit agenției de presă Tasnim.

Citând sistemul judiciar iranian, agenția a declarat că un manifestant care a blocat traficul în timpul unui protest recent pe strada Sattar Khan din Teheran și a intrat în conflict cu membri ai miliției Basij a fost condamnat la pedeapsa cu moartea.

Toate sentințele de condamnare la moarte pronunțate sunt “preliminare și pot fi atacate” la Curtea de Apel din Iran, a adăugat Tasnim.

Cel puțin 378 de persoane au fost ucise de forțele de securitate iraniene în total, inclusiv 47 de copii uciși în țară din septembrie, potrivit Iran Human Rights sâmbătă

Comunitățile kurde iraniene sunt sub tirul focului

Patru dintre orașele kurde din Iran au cunoscut ciocniri deosebit de intense în ultimele zile, 13 persoane fiind ucise în ultimele 24 de ore, a declarat luni pentru CNN activistul Azhin Shekhi de la Organizația pentru Drepturile Omului Hengaw, cu sediul în Norvegia.

Victimele au fost înregistrate în provincia Kermanshah, în provincia Azerbaidjanului de Vest și în provincia Kurdistan – unde locuiește majoritatea populației kurde din Iran -, potrivit Hengaw.

Bilanțul morților de marți, săptămâna trecută, a crescut la 41 de persoane ucise în orașele kurde, a adăugat Shekhi.

Un deputat iranian care reprezintă Mahabad, care a fost capitala unei republici separatiste kurde de scurtă durată în nord-vestul Iranului în 1946, a declarat că cel puțin 11 persoane au fost ucise numai în acest oraș.

Jalalal Mahmoodzadeh a fost citat de un organ de presă reformist, spunând că nu este clar dacă Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) – aripa militară de elită a Iranului – a făcut parte din forțele de securitate care au luat măsuri de reprimare în Mahabad, dar că a scris o scrisoare către oficialii militari de rang înalt, cerându-le să detensioneze situația.

IRGC a publicat duminică o declarație în care a afirmat că “întărește forțele” la o bază din nord-vestul Iranului pentru a face față “teroriștilor și separatiștilor”, potrivit unei declarații publicate de agențiile de presă aliniate de stat.

Bilanțul raportat al morților a urmat comentariilor făcute de Hengaw la CNN în weekend, potrivit cărora “brutalitatea” forțelor regimului a “crescut semnificativ” împotriva protestatarilor în ultimele zile.

 

citește și...