Ministerul de Externe rus atacă România. Rusia expulzează 10 funcționari de la Ambasada României din Moscova

13.05.2022, 20:01
Ministerul de Externe rus atacă România. Rusia expulzează 10 funcționari de la Ambasada României din Moscova

Ministerul de Externe rus a transmis ambasadorul României în Rusia, Cristian Istrate,  o notă privind declararea a zece angajaţi ai misiunii diplomatice române la Moscova “personae non gratae”. ”Partea rusă respinge cu hotărâre încercările nefondate ale părţii române”, tranmsite Ministerul rus de Externe. Ce a declanșat tensiunile între România și Rusia.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat vineri că Federaţia Rusă a declarat ‘personae non gratae’ zece persoane de la Ambasada României la Moscova. Totul a venit ca o reacţie la gestul similar făcut de către România pe 5 aprilie.

MAE rus își justifică decizia și spune că această măsură reprezintă un răspuns la decizia părţii române din 5 aprilie, pe care o consideră a fi „nemotivată”, de a declara ‘personae non gratae’ zece diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

”Partea rusă respinge cu hotărâre încercările nefondate ale părţii române”

„Partea rusă respinge cu hotărâre încercările nefondate ale părţii române de a pune pe seama Rusiei vina pentru crime de război în Ucraina şi condamnă linia Bucureştiului de albire a nelegiuirilor comise de batalioanele naţionaliste împotriva populaţiei civile, precum şi pentru furnizarea de arme, echipamente şi alt fel de asistenţă regimului de la Kiev”, menţionează MAE rus în comunicatul său

MAE reaminteşte că decizia autorităților române a avut la bază activitățile şi acțiunile celor zece persoane, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Ambasadorul Rusiei la București, convocat la Ministerul de Externe pentru afirmații ofensatoare

„MAE reiterează condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a crimelor de război și a altor crime internaționale comise în această țară de către forțele ruse”, se mai arată în comunicat.

MAE a transmis o notă verbală la data de 22 aprilie 2022 prin care și-a exprimat dezacordul, în scris, în termenii cei mai fermi, cu referire la declarațiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse privind războiul din Ucraina (text intitulat „Despre război şi pace în Ucraina”).

 

citește și...