Mii de suporteri ai echipei Fenerbahce au scandat numele liderului rus Vladimir Putin, la un meci din Liga Campionilor. Primele declarații ale lui Mircea Lucescu

28.07.2022, 17:25

Oficialii ucraineni au condamnat fanii turci de fotbal care au scandat numele liderului rus Vladimir Putin la o confruntare din Liga Campionilor de la Istanbul. Primele declarații ale lui Mircea Lucescu

Mii de suporteri ai lui Fenerbahce s-au alăturat scandărilor după ce echipa lor a primit gol în fața campioanei Ucrainei, Dinamo Kiev.

Ambasadorul ucrainean Vasyl Bodnar a declarat că incidentul l-a “întristat” profund, potrivit BBC.

“Nu vom înțelege niciodată cuvintele de susținere pentru acest ucigaș”

Dinamo Kiev a câștigat meciul cu 2-1, după ce în prima manșă, disputată în Polonia din cauza invaziei Rusiei, a remizat 0-0.

“Nu vom înțelege niciodată cuvintele de susținere pentru ucigașul și agresorul rus care ucide în mod deliberat ucraineni și ne distruge țara”, a scris Bodnar pe Facebook. “Chiar și fotbalul, care este atât de iubit în Turcia, are limitele sale”.

Ce spune Mircea Lucescu

Cântecele par să fi fost declanșate după ce mijlocașul lui Dinamo, Vitaliy Buyalskyi, a sărbătorit faptul că a dat echipei sale avantajul făcând un gest de vultur cu mâinile, pe care unii fani l-au considerat a fi un semn către marea rivală a lui Fenerbahce, Besiktas.

Antrenorul principal al lui Dinamo, Mircea Lucescu, a declarat reporterilor după meci că sportul “nu poate accepta comportamentul fanilor”.

“Nu mă așteptam la astfel de scandări. Este păcat”, a adăugat el.

Incidentul a stârnit revoltă pe rețelele de socializare, unii utilizatori spunând că echipa turcă ar trebui să fie interzisă în competițiile europene.

BBC a contactat organizatorii Uefa pentru a face un comentariu.

Incidentul are loc cu doar câteva săptămâni înainte de revenirea în prima ligă a fotbalului ucrainean, pe 23 august. Prima ligă ucraineană a fost abandonată după invazia rusă din februarie, care a făcut nesigură continuarea competiției.

Însă, la începutul acestei luni, oficialii guvernului ucrainean, ai federației de fotbal și ai serviciilor de urgență ale statului au anunțat că această competiție va fi reluată în câteva săptămâni.

“Desfășurarea competițiilor de fotbal în timpul războiului nu se referă doar la sport”, a declarat reporterilor Andriy Pavelko, președintele Federației ucrainene de fotbal.

“Este vorba despre demonstrarea neînfricării poporului nostru, a spiritului indomit și a dorinței de victorie inevitabilă. Aceasta este o inițiativă unică în istoria lumii: fotbal împotriva războiului în condiții de război, fotbal pentru pace”.

Formatul exact al competiției nu a fost încă confirmat, dar este de așteptat ca meciurile să se desfășoare cu ușile închise în regiunea Kiev și în alte orașe mai la vest.

Doar două echipe din programul incomplet al sezonului trecut, Desna Chernihiv și FC Mariupol, au anunțat că nu vor putea participa. Ambele formații și-au văzut infrastructura devastată, Mariupol aflându-se în prezent sub ocupație rusă după un asediu protejat.

 

citește și...