Un pasager a fost amendat cu 1.874 de dolari după ce două sandvișuri McMuffins au fost găsite în bagaje. „Va fi cea mai scumpă masă la McDonald’s”

01.08.2022, 18:05

Un pasager care călătorea din Bali, Indonezia, spre Australia a plătit un preț mare pentru un mic dejun de la McDonald’s. Călătorul anonim a primit o amendă de 2.664 de dolari australieni (1.874 de dolari) după ce două McMuffins cu ouă și cârnați de vită nedeclarate și un croissant cu șuncă au fost găsite în bagajele sale la sosirea pe aeroportul Darwin din Teritoriul de Nord al țării, săptămâna trecută.

Incidentul a avut loc la câteva zile după ce autoritățile australiene au introdus noi reguli stricte de biosecuritate, după ce un focar de febră aftoasă din Indonezia s-a răspândit în Bali, o destinație populară pentru turiștii australieni.

Departamentul pentru Agricultură, Pescuit și Silvicultură din Australia a declarat că o “gamă de produse cu risc nedeclarat”, inclusiv produse de tip fast-food, au fost detectate în rucsacul pasagerului de către un câine detector de biosecuritate pe nume Zinta, potrivit CNN.

„Va fi cea mai scumpă masă la McDonald’s”

“Aceasta va fi cea mai scumpă masă pe care acest pasager o va avea vreodată”, a declarat Murray Watt, ministrul Agriculturii, pescuitului și silviculturii, într-o declarație.

“Această amendă este de două ori mai mare decât costul unui bilet de avion spre Bali, dar nu am nicio compasiune pentru persoanele care aleg să nu respecte măsurile stricte de biosecuritate ale Australiei, iar detecțiile recente arată că veți fi prinși”.

Boala poate fi transmisă de animalele vii

Declarația a continuat prin a confirma faptul că pasagerului i s-a emis “o notificare de încălcare a dreptului comunitar pentru că nu a declarat articole cu potențial de risc ridicat de biosecuritate și a furnizat un document fals și înșelător”. Produsele confiscate urmează să fie testate pentru depistarea febrei aftoase înainte de a fi distruse.

Luna trecută, guvernul executiv federal al Australiei a anunțat un pachet de măsuri de biosecuritate în valoare de 9,8 milioane de dolari, cu noi măsuri introduse la granițele țării, inclusiv covorașe sanitare pentru picioare în toate aeroporturile internaționale și câini de biosecuritate staționați atât la aeroportul Darwin, cât și la cel din Cairns, după ce boala extrem de contagioasă a început să se răspândească prin intermediul vitelor din Indonezia.

Experții estimează că o epidemie în Australia ar putea aduce un impact economic de până la 80 de miliarde de dolari.
“Călătorii care sosesc din Indonezia vor fi supuși unui control de biosecuritate mult mai strict din cauza prezenței febrei aftoase (FMD) în Indonezia”, se arată într-o declarație publicată de Departamentul pentru Agricultură, Pescuit și Silvicultură la 19 iulie.

“Nedeclararea riscurilor în materie de biosecuritate va însemna o încălcare a legilor australiene privind biosecuritatea, iar oricine va fi găsit în neregulă ar putea primi o notificare de încălcare a legii de până la 2.664 de dolari.

În timp ce febra aftoasă este relativ inofensivă pentru oameni, aceasta provoacă bășici și leziuni dureroase pe gurile și picioarele animalelor cu copite, cum ar fi bovinele, oile, porcii, caprele și cămilele, împiedicându-le să mănânce și provocând șchiopături grave și moartea în unele cazuri.

Boala poate fi transmisă de animalele vii, în carnea și produsele lactate, precum și pe hainele, încălțămintea sau chiar pe bagajele persoanelor care au intrat în contact cu animalele infectate.

citește și...