Mărturiile unui expert în medicină: ‘Chiar și după ambele doze de vaccin este posibil să dați COVID altcuiva’

24.01.2021, 16:57
Mărturiile unui expert în medicină: 'Chiar și după ambele doze de vaccin este posibil să dați COVID altcuiva'
Mărturiile unui expert în medicină: 'Chiar și după ambele doze de vaccin este posibil să dați COVID altcuiva'/foto: shutterstock

Vaccinurile împotriva COVID-19 au fost create pentru a putea preveni infecția prin declanșarea răspunsului imun al organismului atunci când acesta întâlnește virusul. 

Astfel, dacă o persoană vaccinată se expune infecției cu coronavirus, sistemul imunitar al acesteia recunoaște virusul și se pregătește să-l atace, oferind protecție împotriva COVID-19.

Pe de altă parte, profesorul Jonathan Van-Tam, adjunctul directului medical al Marii Britanii, avertizează că persoanele vaccinate ar putea răspândi boala în continuare fără să știe.

Ce spun experții despre vaccinul anti COVID-19

Expertul Jonathan Van-Tam a publicat un editorial în Sunday Telegraph, unde a explicat că oamenii de ştiinţă ”nu cunosc încă impactul vaccinului asupra transmiterii bolii”.

În plus, medicul britanic a mai spus că este posibil ca virusul să fie contractat chiar și într-un interval de două-trei săptămâni după ce a fost administrată prima doză de vaccin anti COVID-19.

‘A fost un an îngrozitor, deoarece virusul s-a răspândit în întreaga lume, provocând mizerie, greutăți, moarte și perturbând grav toată viața noastră.

Orizontul de speranță a fost munca incredibilă a oamenilor de știință și a cadrelor medicale din întreaga lume. Dacă mi-ați fi spus acum 12 luni că Marea Britanie ar fi descoperit, în dexametazonă, primul tratament dovedit că reduce decesele produse prin COVID-19 și că am fi vaccinat peste 5 milioane de oameni până acum, aș fi fost lăsat cu gura căscată. Dar acesta este momentul în care ne găsim acum. Greu, dar și cu speranță.

Vaccinurile oferă calea de ieșire din pandemie și o întoarcere la viața așa cum o știam – o halbă de bere în timp ce privim un meci cu echipa de fotbal locală, întâlniri de familie și nunți mari. Acestea chiar se vor întoarce!

Doar că, pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede posibil, trebuie să reducem numărul de cazuri cât mai curând posibil, în timp ceîi vaccinăm pe cei mai vulnerabili. Pentru a face acest lucru, există câteva chestiuni științifice importante pe care vreau să le subliniez:

Niciun vaccin nu a fost vreodată 100% eficient, deci nimeni nu va beneficia de protecție 100 % împotriva virusului. Ca să reducem riscul pentru toți trebuie să rupem lanțurilor de transmisie și să împingem în jos numărual de cazuri.

Vaccinurile funcționează făcând corpul să creadă că trebuie să lupte împotriva virusului. Și te antrenează pentru această luptă producând anticorpi și stimulând celulele T; abia atunci veți fi gata să vă confruntați cu adevăratul pericol.

Cu toate acestea, la fel ca la orice antrenament, este nevoie de timp ca să ajungi în formă. Răspunsul corpului tău, răspunsul imun, va fi complet antrenat doar la aproximativ 2 sau 3 săptămâni după ce ai primit fiecare dintre cele două dozed de vaccin. Dacă sunteți mai în vârstă, este mai bine să acordați cel puțin 3 săptămâni. Însă vă puteți infecta în continuare cu COVID-19 în acest timp. O protecție mai bună și mai durabilă vine de la a doua doză, deci este foarte important ca toată lumea să primească și a doua înțepătură.

Foarte important, nu știm încă impactul vaccinului asupra transmiterii virusului. Deci, chiar și după ce ați luat ambele doze de vaccin, este posibil să dați COVID altcuiva, iar lanțurile de transmitere ar putea continua’, a fost o parte din mesajul transmis de Jonathan Van-Tam, scrie gov.uk. 

citește și...