Cât durează imunitatea dată de vaccinul anti-Covid. Ce spune Raed Arafat

19.01.2021, 09:16
Cât durează imunitatea dată de vaccinul anti-Covid. Ce spune Raed Arafat
Cât durează imunitatea dată de vaccinul anti-Covid. Ce spune Raed Arafat

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre imunitatea dată de vaccinul aanti-COVID.

Imunitatea dată de vaccinul anti-coronavirus ar dura pe o perioadă de cel puțin 6-8 luni, conform informațiilor de la acest moment, iar această perioadă crește cu cât trece timpul iar testele continuă să arate că ea încă există în cei care au fost vaccinați.

„La acest moment, până acum, din momentul în care am început să ne vaccinăm și de când au fost testările înainte știm că imunitatea continuă. Pentru că persoanele care au fost testate și au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate la numărul de anticorpi, la imunitate – dacă scade, dacă rămâne, dacă dispar anticorpii, dacă nu dispar. Cu cât trece timpul mai mult și semnalele sunt că imunitatea este valabilă și acum înseamnă că timpul se prelungește. Deci la acest moment chiar vreo 6-8 luni deja au făcut teste pentru cei care au fost vaccinați și nimeni n-a venit să zică – ”Atenție, a scăzut!”. Și cu cât timpul trece și testele demonstrează că anticorpii sunt prezenți, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă. În acest moment cam asta putem zice pentru că nimeni nu poarte să vină să zică cu certitudine că imunitatea durează trei ani pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni. Din cauza asta spunem că analiza pe durata imunității, dovada ei este trecerea timpului și testele care se fac pe cei care au participat la studii și care, din ce am înțeles, urmează să fie testați periodic timp de doi ani cel puțin”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Câți români s-au programat pentru vaccinare în etapa a doua

Peste 300.000 de persoane din etapa a II-a de vaccinare s-au programat, până în prezent, pe platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro, informează STS.

„În perioada 15 ianuarie 2021, orele 15:00 până luni, 18 ianuarie, orele 15:30, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 300.109 persoane din etapa a II-a de vaccinare (159.288 adulți peste 65 ani, 68.146 persoane cu afecțiuni cronice și 72.675 angajați din domenii esențiale)”, se arată într-un comunicat de presă al STS.

Din punct de vedere al modalității de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel: individual direct în platformă – 138.962 de persoane;  prin intermediul medicilor – 29.282 de persoane, telefonic, prin Call Center – 47.946 de persoane; prin intermediul angajatorului – 83.919 de persoane din domenii esențiale

 

citește și...