Mărturia lui Cătălin Apostolescu, medicul de gardă din noaptea incendiului de la „Matei Balş“. ”Am ales varianta să încerc să ajut oamenii prin balcon”

30.01.2021, 10:16
Mărturia lui Cătălin Apostolescu, medicul de gardă din noaptea incendiului de la „Matei Balş“. ”Am ales varianta să încerc să ajut oamenii prin balcon”
Mărturia lui Cătălin Apostolescu, medicul de gardă din noaptea incendiului de la „Matei Balş“. ”Am ales varianta să încerc să ajut oamenii prin balcon”

Medicul infecționist Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș”, a vorbit la postul de televiziune Antena 3, despre ce s-a întâmplat înainte de tragedia de la Institutul ”Matei Balș din Capitală”.

Un incendiu de proporții s-a produs vineri dimineață, 29 ianuarie 2021, în jurul orei 5:00, la Instituitul ”Matei Balș” din Capitală. Au ars patru saloane de la păarterul pavilionului V. Cinci pacienți au murit, iar peste 100 de persoane au fost evacuate.

Medicul Cătălin Apostolescu, care a fost de gardă în noaptea tragediei,  a dat detalii despre cum s-a mobilizat personalul medical pentru a salva viețile pacienților.

Medicul Cătălin Apostolescu, mărturii despre tragedia de la ”Matei Balș”. ”Era zgomotul alarmei, erau țipetele pacienților”

“Am auzit un strigăt. Era o voce bărbătească. Apoi am auzit alt strigăt de ajutor. Era o voce feminină. Am ieşit din camera de gardă, dar deja pe hol era un fum foarte, foarte gros şi nu am mai putut să înaintez.Şi atunci am ales varianta să salvez oamenii prin balcon. Eram la vreo 8-10 de salonul unde a izbucnit incendiul. Sistemele de alarmă au pornit imediat şi noi am fost cei care am oprit curentul. La început nu a fost nicio explozie, dar după 3-4 minute s-a auzit o bubuitură. Eu ieşisem deja pe balcon, acolo erau mai mulţi pacienţi, am încercat să deschid şi alte geamuri, dar nu am putut să le forţez, erau din termopan. Am încercat să intru pe altă parte din clădire, iar nu am putut din cauza fumului. Între timp, colegii începuseră să evacueze din pacienţi”, a declarat Cătălin Apostolescu la Antena 3, potrivit adevarul.ro.

“Era zgomotul alarmei, erau ţipetele pacienţilor… Încercam cu disperare să scoatem cât mai repede pacienţii. Nu ne-am limitat doar la tărgile pompierilor. I-am scos şi în pături. Trebuia să ne mişcăm cât mai repede. Au fost afectate de incendiu două saloane, alte două de fum. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Care a fost sursa nu ştiu. Infirmiera a intrat în salon, focul izbucnise deja, nu a putut să vadă prea mult. Focul a izbucnit în mijlocul salonului. Erau trei paturi în acel salon, toate trei ocupate. Infirmiera care tocmai ieşise din salon a auzit un strigăt, s-a întors şi a văzut pacientul cum ardea. A pus o pătură pe el şi a oprit sursa de oxigen. Nu a putut să înainteze şi să oprească oxigenul şi la ceilalţi”, a adîăugat acesta.

Medicul Cătălin Apostolescu a comentat și despre temperaturile scăzute din saloanele spitalului. “Nu a fost foarte frig în timpul nopţii. Nu a fost o temperatură confortabilă, dar nici foarte rece. În tot pavilionul, aproape toţi pacienţii erau dependenţi de oxigen şi le-am spus la internare să nu aducă mijloace de încălzire. Ăsta a şi fost motivul pentru care noi am adus în saloane pături suplimentare. Nu ştiu să fii fost aeroterme în saloane, nu cunosc fiecare caz individual”, a explicat el.

citește și...