Marte se află într-o situație “magică”

10.12.2022, 20:00

După luna plină, cunoscută sub numele de Luna de gheață, planeta roșie a fost văzută într-un mod unic și special. Luna plină de miercuri, cunoscută și sub numele de luna rece sau de gheață, din cauza “nopților lungi și reci” pe care le aduce iarna, potrivit NASA, care citează Almanahul fermierilor din Maine, a lăsat planeta Marte într-o situație unică.

Potrivit NASA, întunericul timpuriu va deschide calea pentru o noapte magnifică de observare a stelelor.

Alături de luna plină, mai multe planete vor fi vizibile în apropierea strălucirii sale: Jupiter, Saturn și Marte, ultima dintre ele se va afla chiar vizavi de Soare, eveniment cunoscut sub numele de opoziția lui Marte, primul punct care se va vedea puternic, transmite as.com.

Așa-numita opoziție

În timpul acestui moment de opoziție, Marte și Soarele se află pe părți direct opuse ale Pământului. Marte răsare în est exact când soarele apune în vest.

După ce a rămas pe cer toată noaptea, Marte apune în vest exact când soarele răsare în est. Deoarece Marte și soarele apar în părți opuse ale cerului, se spune că Marte se află în “opoziție”.

Opoziții viitoare:

  • 16 ianuarie 2025
  • 19 februarie 2027
  • 25 martie 2029

Dacă Pământul și Marte ar urma orbite perfect circulare, opoziția ar fi cea mai apropiată apropiere dintre cele două planete. Opozițiile lui Marte au loc aproximativ la fiecare 26 de luni. La fiecare 15-17 ani, opoziția are loc la câteva săptămâni de la periheliul lui Marte (punctul din orbita sa în care se află cel mai aproape de Soare).

Atunci când planeta roșie se află cel mai aproape de Soare (ceea ce am numit deja “opoziția periheliului”), Marte este deosebit de aproape de Pământ. Dacă Pământul și Marte ar avea orbite perfect stabile, atunci fiecare opoziție perihelică ar aduce cele două planete cât mai aproape posibil. Cam așa a fost până acum.

citește și...