Marea Britanie are un nou monarh. Iată cum se vor schimba acum steagurile, moneda și imnul țării
Moartea reginei Elisabeta a II-a a pus capăt joi unei domnii de 70 de ani. Cu fiul ei, Regele Charles al III-lea, acum monarh la conducerea Marii Britanii, decenii de simboluri în onoarea Majestății Sale – de la imnul național la monedă – vor cunoaște probabil o schimbare. Deși nu a existat o confirmare oficială a următoarelor schimbări, istoria a arătat că atunci când apare un nou monarh, la fel se întâmplă și cu omagiile care apar în onoarea acestuia în întreaga Marii Britanii și nu numai.
Monarhia este o parte inalienabilă a vieții naționale a Regatului Unit, iar imaginea, emblemele și cifrul regal al monarhului se împletesc în mod complicat cu viața de zi cu zi a supușilor săi. În momentul în care regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de soțul ei, prințul Philip, la capela memorială Regele George al VI-lea de la Castelul Windsor din Berkshire, mai multe dintre lucrurile care au fost asociate cu – și au însemnat – domnia sa de peste 70 de ani vor suferi modificări.
Cifrul regal, “EIIR”, este inscripționat pe steagurile care flutură pe nenumărate clădiri și instalații oficiale, inclusiv pe secțiile de poliție din Marea Britanie și pe navele Marinei Regale în anumite circumstanțe. Armata britanică arborează “culorile reginei” albastru, roșu și auriu, iar multe steaguri poartă “EIIR” în auriu. Steagul Serviciului Național de Pompieri Britanic poartă inițialele ei, iar unele țări din Commonwealth în care regina a fost șef de stat, precum Australia și Noua Zeelandă, au un “Steag E” aprobat de ea și folosit pentru a indica prezența ei atunci când o vizita.
Imnul național britanic
Un raport din The Guardian a afirmat că este posibil ca și Royal Standard, care este steagul cu patru sferturi reprezentând două sferturi pentru Anglia și câte un sfert pentru Scoția și Irlanda, să se schimbe. Noul monarh ar putea decide să includă și o reprezentare pentru Țara Galilor.
Imnul național al Regatului Unit conține cuvintele “God save our gracious Queen”, care se vor schimba în “God save our gracious King”, revenindu-se la fraza tradițională “God Save the King”, care este folosită cel puțin de la începutul secolului al XVII-lea. Imnul actual se cântă din 1745, iar inițial conținea cuvintele “God save great George our king, Long live our noble king, God save the king”.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că este o schimbare simplă, rămâne de văzut, așa cum a subliniat The Guardian, cât de ușor este capabil publicul britanic să facă trecerea de la regină la rege în timp ce cântă imnul la marile adunări publice.
Moneda Regatului Unit
Bancnotele de monedă britanică au pe ele chipul reginei, iar în prezent sunt în circulație aproximativ 4,5 miliarde de bancnote de lire sterline, însumând o valoare totală de 80 de miliarde de lire sterline. Acestea vor trebui să fie înlocuite, iar procesul ar putea dura mai mulți ani pentru a fi finalizat. Chipul reginei Elisabeta apare pe bancnote din 1960, iar aceasta figurează și pe alte monede din Commonwealth. De asemenea, pe unele monede apare chipul ei, chiar dacă schimbarea acestora ar putea dura mai mult decât cea a monedei de hârtie.
Cutiile poștale din Marea Britanie
Cutiile poștale Royal Mail au cifra reginei Elisabeta, “ER”, care, potrivit rapoartelor din presa britanică, este posibil să rămână. Reportajul din The Guardian a subliniat că unele cutii poștale cu cifrul ‘GR’ al regelui George al VI-lea, predecesorul Elisabetei a II-a la tron, sunt încă în uz în prezent. Ștampilele folosite de oficiile poștale se vor schimba, însă, și vor fi înlocuite cu chipul noului monarh.
Promisiuni în numele Reginei
Toți parlamentarii britanici trebuie să jure credință Coroanei. Aceștia depun jurământul: “Eu… jur pe Dumnezeu Atotputernic că voi fi credincios și că voi purta loialitate adevărată Majestății Sale Regina Elisabeta, moștenitorilor și succesorilor săi, conform legii. Așa să-mi ajute Dumnezeu”. Acest lucru se va schimba acum. Parlamentarii din Camera Comunelor și din Camera Lorzilor vor depune jurământul în fața noului rege, Carol.
De asemenea, cei care devin cetățeni ai Regatului Unit vor jura acum să “aducă credință adevărată Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, moștenitorilor și succesorilor ei”. Este probabil ca și acest lucru să se schimbe, la fel ca și jurământul depus în numele reginei de către membrii forțelor armate și de unele alte forțe în uniformă.