Mâna dreaptă a lui Osama bin Laden și șeful Al Qaeda, ucis într-un atac cu dronă americană

02.08.2022, 15:50

Liderul AL QAEDA a fost ucis într-un atac cu dronă al SUA, a anunțat administrația Biden. Ayman Al-Zawahiri, în vârstă de 71 de ani, care a fondat grupul terorist aflat în spatele atacurilor din 2001 asupra World Trade Center și Pentagonului, a fost ucis într-un atac asupra capitalei afgane Kabul.

Cunoscut sub numele de “Doctorul” sau “Doctorul Moarte”, Al-Zawahiri era considerat a fi fost creierul atentatelor cu bombă din 1998 asupra ambasadelor americane din Tanzania și Kenya și se afla pe lista celor mai căutate persoane de către FBI.

Șeful Al Qaeda, care i-a luat locul lui Osama bin Laden după ce acesta a fost ucis în 2011, avea o recompensă de 25 de milioane de dolari pe capul său, transmiste The Sun.

Mâna dreaptă a lui Osama bin Laden și șeful Al Qaeda, ucis într-un atac cu dronă americană

Un oficial de rang înalt al lui Biden a declarat că teroristul de origine egipteană a fost ucis în weekend într-o “operațiune de contraterorism împotriva unei ținte importante a Al Qaida în Afganistan”.

Aceștia au adăugat că “operațiunea a fost un succes și nu au existat victime civile”.

Ayman Al-Zawahiri, creierul din spatele atentatelor din 11 septembrie “

Președintele Biden a confirmat moartea lui Al-Zawahiri într-o alocuțiune de la Casa Albă, luni seara târziu, ora estului.

“Dacă ești o amenințare pentru poporul nostru, te vom găsi și te vom elimina”, a spus el.

Biden a adăugat că Al-Zawahiri “a fost profund implicat în planificarea atentatelor de la 11 septembrie 2001″, descriindu-l ca fiind “creierul din spatele aatentatelor din 11 septembrie, inclusiv al atentatului cu bombă de pe USS Cole în 2000, care a ucis 17 marinari americani și a rănit alte zeci de persoane”.

Președintele american a confirmat că șeful Al-Qaida a fost ucis de două rachete Hellfire într-un atac la 31 iulie la Kabul, coordonat de CIA.
“Acum s-a făcut dreptate”, a conchis el.

Al-Zawahiri i-a luat locul lui bin Laden în iunie 2011, la o lună după ce liderul terorist a fost împușcat și ucis de forțele americane în complexul său din Abbottabad, Pakistan.

Acest eveniment are loc la puțin mai puțin de un an de la ultima apariție publică a lui Al-Zawahiri, într-un videoclip bolnav, cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a atacurilor de la 11 septembrie 2001, după ce s-a anunțat că acesta a murit în 2020.

În videoclipul de propagandă, jihadistul a lăudat retragerea SUA din Afganistan, deși nu a făcut nicio referire la preluarea țării de către talibani.

Chiar luna trecută, Națiunile Unite au raportat că Al-Zawahiri era “în viață” și “comunica liber”, în urma unor speculații privind starea sa de sănătate.

Ultimele trupe americane s-au retras din Afganistan la 31 august anul trecut, iar talibanii, odată înfrânți, au învins rapid armata afgană pentru a prelua din nou controlul țării.

Cu toate acestea, președintele Biden a insistat la acea vreme că SUA vor putea în continuare să lupte împotriva terorismului în Afganistan fără a avea trupe pe teren.

“Vom menține lupta împotriva terorismului în Afganistan și în alte țări”, a declarat el. “Doar că nu avem nevoie să ducem un război terestru pentru a face acest lucru”.

Ce au transmis talibanii

Talibanii au reacționat la vestea atacului cu dronă, condamnând atacul și catalogându-l drept “o încălcare clară a principiilor internaționale”.

Printre cei care ar fi fost uciși în atacul cu dronă se numără fiul și ginerele ministrului taliban de interne Sirajuddin Haqqani. Imagini difuzate în presa locală afgană ar arăta casa bombardată aparținând lui Haqqani în zona Shirpur din Kabul, în apropiere de palatul prezidențial.

Sute de luptători talibani înarmați au fost văzuți pe acoperișurile din jurul locului unde a avut loc atacul anterior.

Preluarea Afganistanului de către talibani a oferit noi oportunități pentru ca Al Qaeda și alte grupări teroriste islamiste să se dezvolte și să se regrupeze, în timp ce pregătesc noi atacuri împotriva Occidentului, relatează Long War Journal.

citește și...