Lovitura cumplită care le poate scoate tuturor românilor 3.000 de lei din buzunare, până pe 15 mai! Amendă dacă nu completezi documentul în timp util

04.05.2022, 21:15
Lovitura cumplită care le poate scoate tuturor românilor 3.000 de lei din buzunare, până pe 15 mai! Amendă dacă nu completezi documentul în timp util

Un document extrem de important, obligatoriu, trebuie completat până pe data de 15 mai. Cei care nu vor face acest lucru, riscă o amendă de până la 3.000 de lei. Până acum, România nu a pus la dispoziția cetățenilor modalitatea de autorecenzare.

 

În martie a început recensământul populaţiei ce este obligatoriu pentru majoritatea românilor şi a persoanelor cu reşedinţa în România, conform ordonanţei de urgentă nr.19 din 4 februarie 2020. Autorităţile atrag atenţia că recensământul este obligatoriu, iar cei care refuză să participe sau furnizează informaţii eronate vor fi amendaţi.

Locuitorii pot introduce datele prin accesarea plaformei de autorecenzare, singuri sau asistați de recenzori.

Ce beneficii au persoanele salariate care se autorecenzează

Autorecenzarea online a început în 14 martie și se desfășoară până în 15 mai. Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită. Aceasta se acordă, indiferent dacă lucrează în sectorul public sau privat.

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în 2 pași:

Care sunt pașii pentru autorecenzare

  • pasul unu: persoana accesează platforma de autorecenzare și completează formularul de pre-înregistrare  pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte
  • pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul ,,Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Ulterior datei de 15 mai, potrivit calendarului oficial, cei care nu s-au autorecenzat vor trebui să primească vizita recenzorilor la domiciliu. În caz contrar, riscă amenzi.

Amenzi de 3.000 de lei pentru românii care refuză să participe la recensământ

În cazul celor care nu doresc să răspundă întrebărilor aflate în chestionar sau al celor care vor oferi informații eronate, legea aplică o sancțiune cu amendă contravențională cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.

Cine trebuie să se autorecenzeze

a) persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România;

b) persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;

c) persoanele cu cetăţenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forţelor armate naţionale staţionate în restul lumii, personalul naţional al bazelor ştiinţifice naţionale stabilite în afara teritoriului geografic al ţării, persoanele de cetăţenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave şi platforme plutitoare operând parţial sau în întregime în afara teritoriului economic;

d) gospodăriile şi nucleele familiale;

e) clădirile de locuit;

f) clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuit, dacă există cel puţin o locuinţă în acestea;

g) locuinţele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;

h) spaţiile colective de locuit.

Românii stabiliți în diaspora

Reprezentanții INS au declarat că românii stabiliți în diaspora nu sunt nevoiți să completeze niciun chestionar special în cadrul Recensământului 2022, deoarece autoritățile au pus la dispoziție un singur model de declarație, tradus în limba engleză și în limbile minorităților.

De asemenea, reprezentanții INS au mai declarat că „documentul de bază, completat de cetățenii rezidenți în țară, conține o întrebare legată de câți membrii ai familiei sunt plecați de mai mult de un an de zile în străinătate și unde, documentul urmând a fi completat de capul gospodăriei”.

citește și...