Lista reacțiilor adverse ce pot apărea în urma vaccinării anti-COVID

10.02.2021, 14:00
Lista reacțiilor adverse ce pot apărea în urma vaccinării anti-COVID
foto: shutterstock

Campania de vaccinare împotriva coronavirusului este în plină desfășurare la noi în țară. Până acum, peste 661.000 de persoane au fost vaccinate, conform ultimelor date transmise de Comitetul de coordonare a vaccinării.

În ultima zi, au fost vaccinate 35.026 de persoane – 4.885 cu prima doză și 30.141 cu a doua doză. Mai mult de atât, România se află pe locul 14 la nivel global, cu 4,41 de doze administrate la 100 de locuitori.

Cu toate acestea, sunt și mulți sceptici care sunt speriați de efectele adverse ale vaccinurilor.

Ce efecte adverse pot apărea în urma vaccinării

Au fost semnalate până acum în România 2.526 de reacții adverse la vaccinul anti-COVID.

‘Cele mai frecvente manifestări au fost de tipul: 53% durere, tumefacţie, erupţie cutanată, stare de oboseală, febră şi frisoane. 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare, sau articulare, 12% greaţă, vărsături, diaree, 11% stare de anxietate, 5% erupţii cutanate, 5% adenopatii – mărirea de volum a ganglionilor locali, 4% reacţii alergice, 3% parestezii – furnicături la nivelul feţei sau membrelor, 1,2% insomnie.
Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic. Reacțiile alergice, în majoritatea cazurilor au fost erupţii de tip urticarian şi au mai fost cazuri de angioedem, adică de tumefiere la nivelul buzelor’, a declarat, într-o conferință de presă, coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță.

Cei mai mulți români s-au vaccinat cu serul de la Pfizer, iar recent au început imunizările și cu Moderna și AstraZeneca. Potrivit studiilor și statisticilor întocmite de specialiști, nu prea există diferențe între cele 3 vaccinuri în ceea ce privește reacțiile adverse.

Pfizer și Moderna. Reacțiile adverse sunt, de regulă, ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici, astenie și alergii de tip urticarie. Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun. Sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri, după cea de-a doua doză.

AstraZeneca. Cele mai frecvente reacții adverse semnalate au fost: durere la locul injectării, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare, febră, frisoane, greață. Potrivit platformei oficiale vaccinare-covid.gov.ro, majoritatea reacțiilor adverse au fost ușoare sau moderate și au dispărut în câteva zile de la administrarea serului. În cazul acestui vaccin, la a doua doză, reacțiile adverse au fost mai ușoare și mai puțin frecvente decât la prima doză. Protecția începe după aproximativ 3 săptămâni de la administrarea primei doze, iar eficacitatea maximă este de 59,5%, începând cu 15 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Se administrează persoanelor cu vârste între 18 și 55 de ani.

citește și...