Lacul Amara, o adevărată comoară a României. Ce se află pe fundul lacului

27.05.2022, 20:02

Lacul Amara este o adevărată comoară a României. Acesta este foarte cunoscut  pentru nămolul său care este un tratament alternativ. Stațiunea a devenit celebră în ţară şi în străinătate datorită nămolului. An de an, Amara este vizitată de mii de turişti. Apa miraculoasă şi nămolul cu efect terapeutic, au transformat lacul Amara într-o zonă ideală de agrement.

Comoara se află pe fundul lacului Amara: 130 de hectare de nămol sapropelic, care conţine substanţe chimice bune pentru organism. Lacul Amara are puteri tămăduitoare. Savantul Petru Poni este cel care a descoperit puterile miraculoase şi curative ale lacului.

Lacul Amara este principala atracţie turistică şi principalul factor terapeutic natural din Staţiunea Amara, la o distanţă de aproximativ 7 km de oraşul Slobozia.

Cei dintâi locuitori ai Amarei au fost ciobanii

În Staţiunea Amara, sunt folosite următoarele tipuri de proceduri balneare: băi calde cu nămol, împachetări cu nămol, aplicaţii de cataplasme cu nămol rece, cure interne cu ape minerale, electroterapie şi hidroterapie, aplicaţii de cataplasme cu nămol rece, toate ideale pentru tratarea afecţiunilor reumatice şi nu numai.

Atestată documentar din anul 1880, Amara s-a înfiripat ca sat pe o suprafață de circa două hectare. Cei dintâi locuitori ai Amarei au fost ciobanii care au coborât cu oile de prin regiunile muntoase (Făgăraș, Brașov), din zona Buzăului.

Lacul Amara a devenit vestit la mijlocul secolului al XIX-lea

Amara a fost “moșie călugărească” depinzând de Mânăstirea Slobozia, după cum certifică diverse acte de dănie emise de domnitori. Mocanii veniți cu oile la păsunat erau atrași de vegetația de stepă, dar și de bălțile cu nămol, printre care și lacul Amară, devenit vestit la mijlocul secolului al XIX-lea că tămăduitor pentru oase, dar și pentru diferite boli de piele.

Calitatea de stațiune balneoclimaterică a început să o dobândească de prin anul 1955 când în locul caselor de paianță a început să apară complexul balnear cu pavilioane cochete și alte construcții noi, printre care și complexul UGSR, proiectat și început în 1968 și terminat în 1973.

În anul 1965 medicul Ionescu-Calinesti, atras de calitățile curative ale lacului Amara, și-a început activitatea la Policlinica Balneară Amara și primul pacient pe care l-a tratat cu succes a fost soția sa.

 

 

citește și...