Prognoza meteo, 24 iunie 2020: vremea continuă să fie severă, iar ploile nu contenesc

24.06.2020, 10:01
Prognoza meteo, 24 iunie 2020: vremea continuă să fie severă, iar ploile nu contenesc
foto: IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

Vremea continuă să ne dea bătăi de cap! ANM a emis o nouă avertizare meteo și susțin că nu vom scăpa de precipitații nici în zilele următoare. Din păcate, jumătate din țară a fost afectată de cantitățile mari de apă acumulate, iar recoltele au fost distruse.

Șefa ANM, Elena Mateescu, a declarat că luna iunie va fi cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. Până acum au fost date 62 de atenționări meteo de vreme severă. Apele au acoperit România, iar pompierii au fost nevoiți să intervină în zeci de localități.

Vreme severă în aproape toate regiunile

‘Această vară, cum am anticipat, va fi o vară a extremelor meteorologice, de la perioade mai călduroase, perioade lungi fără precipitații, cu secetă, iată, este a doua lună consecutiv în care înregistrăm cantități abundente de precipitații în aproape toată țara. Vorbim de o cantitate la acest moment de 115 litri pe metru pătrat la nivel național.

Având în vedere ce urmează până la sfârșitul acestei luni, putem să anticipăm că luna iunie poate fi printre cele mai ploioase luni iunie din 1961 și până în prezent, posibil în top 5, luând în considerare cantitatea din 2001 a lunii iunie, cu 129 l/mp’, a spus aceasta, citată de Digi24.

Încă de seara trecută a fost dat un cod roșu de inundații în județele Bistrița-Năsăud, Suceava și Maramureș. De asemenea, miercuri, 24 iunie, a intrat în vigoare un cod portocaliu de vreme rea, valabil încă două zile.

Ploile nu contenesc

Va ploua torențial în zonele montane, precum și în nordul, centrul, estul și local în sudul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii, conform Administrației Naționale de Meteorologie.

În Capitală, vremea va fi în general frumoasă, însă spre seară sunt anunțate averse și furtuni. Temperatura maximă a zilei va fi de 27 grade Celsius, iar cea minimă de 17.

citește și...