Kasha, una dintre cele mai populare feluri de mâncare din Rusia

14.06.2022, 22:50

Una dintre cele mai proeminente proverbe despre bucătăria rusă se traduce aproximativ prin „Shschi și kasha sunt mâncarea noastră”. Și chiar așa este: rușii iubesc să mănânce. Kasha este considerată una dintre cele mai populare feluri de mâncare din bucătăria rusă. Hrișca este foarte popular în Rusia. Kasha este de fapt numele boabelor de hrișcă rumenite, care se prepară sub forma unei fierturi, de nelipsit de pe masa rușilor.

Doar câteva feluri de mâncare din bucătăria rusă au primit renume internațional. Dar includerea atât a alimentelor consistente, cât și a celor fine la Moscova servește în egală măsură nevoilor de confort și de mese gourmet. Mâncarea rusească este plină de culori vibrante, texturi stratificate și arome bogate. Diversitatea alimentelor este făcută cu atât mai remarcabilă de clima aspră și rece a Rusiei. În ciuda acestui fapt, rușii au reușit să cultive și să gătească atât de multe feluri de mâncare aromate.

Pentru prânz sau cină, kasha  este opțiunea de preferat, deoarece este foarte versatilă. Kasha este, de asemenea, fără gluten și o sursă excelentă de proteine, fibre și energie.

Kasha (Каша)

Rușii cred că dacă vrei ca ziua ta să fie una de succes, ar trebui să o începi cu un castron de kasha la micul dejun. Kasha este bogat în fibre, potasiu și proteine. În esență terci rusesc, poate fi copt sau fiert în apă fierbinte sau lapte. Kasha vine în multe variante. Ovăzul, meiul, secara, grâul, orzul și hrișca sunt toate cereale utilizate în mod obișnuit, iar unor localnici le place să experimenteze și cu bulgur.

În Rusia, copiii sunt încurajați să mănânce kasha de la o vârstă fragedă, astfel încât să devină înalți și puternici. În 1987, un desen animat pentru copii a fost lansat sub numele de „Heroic Kasha”, în care un „Bogatyr” (cavaler rus rătăcit) pare să mănânce kasha și să devină un om foarte puternic.

Ingrediente

  • Stafide – 50 g
  • miere – 2 linguri
  • caise – 100 g (sau 50 g caise uscate)
  • prune uscate – 100 g
  • lapte – 350 ml
  • fulgi de ovaz – 50 g

Mod de pregătire 

 

Tăiați caisele (sau caisele uscate) și prunele uscate în bucăți mici. Fierbeți laptele într-o cratiță. Se toarnă fulgii de ovăz. Gătiți, amestecând continuu, timp de 2 minute. Se ia de pe foc, se acoperă și se lasă la loc călduț. Preîncălziți tigaia. Se pune miere și se fierbe până când începe să clocotească ușor. Adăugați fructele uscate, amestecați rapid și gătiți timp de 1 minut. Scoateți de pe foc. Puneți cratiță cu terci din nou pe foc și fierbeți la foc mic. Adăugați fructele uscate cu miere și amestecați. Acoperiți și încălziți timp de 2 minute.

citește și...