Kakebo, metoda japoneză de economisire la sfârșit de lună

19.09.2022, 19:47

Formula împarte cheltuielile lunare în cheltuieli fixe, variabile, de supraviețuire, de agrement, culturale și neprevăzute, astfel încât să putem decide de unde să reducem plățil. Această formulă a fost concepută pentru a le oferi femeilor mai multă independență financiară și un control mai bun asupra cheltuielilor gospodăriei. 

Viața devine din ce în ce mai scumpă. Este o realitate. Indicele prețurilor de consum (IPC), indicatorul care măsoară costul vieții, se situează acum la 10,5%, în scădere cu 0,3% față de luna precedentă. În orice caz, inflația se menține la niveluri foarte ridicate, iar potrivit prognozei Funcas, IPC se va situa la 8,6% în decembrie, cu o rată medie în 2022 de 9,1%.

Din cauza creșterii costului vieții, familiile încearcă să reducă costurile prin orice mijloace posibile și să crească economiile lunare. Combustibilul este mai scump, mâncarea este mai scumpă, energia este mai scumpă… Orice formulă este bună pentru a reduce cheltuielile lunare, iar metoda Kakebo poate aduce rezultate foarte bune, potrivit as.com.

Prognoza lunară finală

Metoda japoneză Kakebo clasifică cheltuielile lunare ale gospodăriei și face o prognoză totală. Se desenează mai multe coloane pe o foaie de hârtie. În prima coloană se înscrie venitul lunar, cum ar fi salariul. În cea de-a doua coloană, notați cheltuielile fixe care apar în fiecare lună, adică chiria, electricitatea, internetul, gazul, apa etc.

Următoarea coloană cuprinde toate cheltuielile legate de cultură și de petrecerea timpului liber, cum ar fi ieșirile la un pahar cu prietenii, biletele la teatru sau mesele în oraș, printre altele. Dar ar trebui să existe și o altă coloană în care să notăm cheltuielile suplimentare, cum ar fi hainele sau orice eveniment neprevăzut care apare în timpul lunii și care implică o cheltuială suplimentară.

Kakebo înseamnă “registru contabil”

Pe scurt, coloanele metodei Kakebo cuprind cheltuieli fixe, variabile, de supraviețuire, de agrement, culturale și neprevăzute. După ce am terminat clasificarea, tabelul ne va arăta o previziune lunară clară, din care putem decide unde să reducem cheltuielile și chiar să ne întrebăm dacă avem nevoie de tot ceea ce cumpărăm.

Cuvântul Kakebo înseamnă “registru contabil”, iar metoda care îi poartă numele a fost creată în 1904 de Hani Motoko. Inițial, această formulă a fost concepută pentru a le oferi femeilor mai multă independență financiară și un control mai bun asupra cheltuielilor gospodăriei. În cele din urmă, cu o planificare adecvată, este posibil să economisiți câțiva euro pe parcursul lunii în aceste vremuri de criză.

 

citește și...