Informații de ultimă oră: terasele se închid la 23.00, iar măștile devin obligatorii în aer liber în zone aglomerate

28.07.2020, 22:51
Informații de ultimă oră: terasele se închid la 23.00, iar măștile devin obligatorii în aer liber în zone aglomerate
Informații de ultimă oră: terasele se închid la 23.00, iar măștile devin obligatorii în aer liber în zone aglomerate

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut noi precizări despre restricțiile care vor intra în vigoare începând cu 1 august. Este vorba despre terase, plaje și masca în aer liber.

Acesta a susținut că aglomerația de pe litoral se traduce în focare de coronavirus apărute în localitățile în care se întorc cei infectați, după concediu.

În ultimele 24 de ore au fost 1.151 de cazuri noi de infecții cu coronavirus din 21.135 de teste efectuate. De asemenea, bilanțul deceselor a ajuns la 2.239 persoane.

Ce a precizat Nelu Tătaru

‘Orice înseamnă aglomerație umană, nerespectarea unor reguli, lipsa distanțării fizice, lipsa portului măștii pentru persoane care vin din areale diferite, pentru persoane care se vor întoarce în acele areale sunt foarte periculoase. Suntem într-un moment pandemic, cu transmitere comunitară accelerată. Ca și sursă au aceste persoane care se întorc din aceste zone. Nu excludem și transmiterea pe care o avem în unitățile medicale, în centrele de bătrâni, la locurile de muncă, dar rămân aceste focare care se instituie de la persoane care se întorc din concediu. Faptul că avem o scădere a mediei de vârstă a celor infectați arată și socializare’, a spus ministrul, la Digi24.

‘Distanțare pe plajă, în funcție de autoritatea de plajă și de cei care dețin. Se ajunge și la controale pe plajă, dar noi mizăm pe administrația plajelor respective. Portul măștii în spații aglomerate, fie ele piețe sau talciocuri. Sunt adaptate în funcție de fiecare județ. Toate localurile cu terase vor fi deschise numai până la ora 23.00. Începând cu 1 august, până când va fi nevoie’, a explicat ministrul Sănătății.

De asemenea, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus mai multe măsuri pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu COVID-19.

Ce măsuri intră în vigoare de la 1 august

Astfel, terasele se vor închide la ora 23.00, iar măștile devin obligatorii în aer liber în zone aglomerate. Sălile de jocuri de noroc vor fi și ele închise după ora 23:00. Exceptate sunt persoanele care desfășoară activitate fizică intensă și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Măsurile vor fi valabile de la 1 august.

Iată propunerile comitetului Național pentru Situații de Urgență:

  • Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale  orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.
  • Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.
  • Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
  • Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse  în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în  intervalul  orar  23:00-06.00.
  • În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.
  • Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.
  • Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Documentul poate fi consultat AICI.

citește și...