Începe vaccinarea anti COVID-19 a personalului medical din toată țara. Câte persoane vor fi imunizate zilnic

04.01.2021, 11:19
Începe vaccinarea anti COVID-19 a personalului medical din toată țara. Câte persoane vor fi imunizate zilnic
foto: shutterstock

De luni, 4 ianuarie, începe activitatea de vaccinare anti COVID-19 în peste 90% din cele 370 de centre destinate vaccinării personalului medical. 

Potrivit DIGI24, circa 20.000 de persoane vor fi imunizate zilnic, după cum a anunțat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

Cadrele medicale vor fi vaccinate primele

‘Trebuie menţionat că astăzi avem 13.200 de persoane vaccinate şi încă un lucru foarte important, activitatea de vaccinare a fost începută într-un număr relativ mic de centre de vaccinare. Sunt circa 47 de centre de vaccinare care au avut activitate în aceste ultime zile, începând cu primele 10 centre din acele unităţi medicale de linie 1 şi ulterior au intrat în activitate şi celelalte centre de vaccinare.

Însă de luni, din 4 ianuarie, activitatea va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre de vaccinare destinate pentru personalul medical, ceea ce ar trebui să ne asigure o imagine reală a ratei de vaccinare din România. Eu cred că numărul va fi mult mai mare şi vom reuşi să acoperim într-un timp relativ scurt cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie mare parte din personalul medico-social (…) Din 4 ianuarie, 5, 6 ianuarie ar trebui să avem cel puţin 20.000 de persoane vaccinate pe zi”,a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiţă, scrie DIGI24.

Când va avea loc a doua rundă de vaccinare 

Mai mult de atât, din a doua jumătate a lunii ianuarie ar trebui să înceapă deja vaccinarea pentru etapa a doua din strategia de vaccinare, destinată personalului din căminele rezidenţiale din centrele medico-sociale.

‘Trebuie să ţinem cont pe de-o parte de disponibilitatea vaccinurilor. Se poate accelera, pentru că în etapa a doua sunt prevăzute circa 900 de centre de vaccinare. Ori aceste 900 de centre de vaccinare sunt special destinate pentru etapa a doua şi ulterior, bineînţeles, pentru etapa a treia, dar mare parte din centrele în momentul de faţă înfiinţate în unităţile medicale vor rămâne mai departe active şi vor deservi personalul cu boli cronice, persoanele vulnerabile în imediat ce urmează etapa a doua.

Deci, din acest punct de vedere, ritmul de vaccinare ar trebui să fie unul satisfăcător. Important este să avem o disponibilitate suficient de mare a vaccinului, pentru că avem un calendar de livrare săptămânal, cel puţin pentru vaccinurile de la compania Pfizer. S-au contractat din partea României circa 8,5 milioane de doze pentru prima etapă, practic pentru primul contract’, a mai adăugat acesta.

citește și...