”Incendiile zombie” care au transformat Siberia în infern

03.09.2021, 13:08
”Incendiile zombie” care au transformat Siberia în infern
”Incendiile zombie” care au transformat Siberia în infern

Incendiile de vegetație au făcut ravagii anul acesta și în cea mai friguroasă regiune din Rusia, Siberia. Unele incendii de vegetaţie supravieţuiesc zăpezilor din timpul iernii şi se reaprind primăvara. Aceste ”incendii zombie” pot deveni catastrofale odată cu schimbarea climei, sunt de părere cercetătorii.

Siberia a simțit din greu greul schimbările climatice pe măsură ce incendiile sălbatice au devenit din ce în ce mai agresive. Anul acesta, cea mai friguroasă regiune a Rusiei a fost afectată de sute de incendii de vegetație, ”incendii zombie”, care au devastat milioane de hectare. Li se spune așa pentru că sunt incendii care ”hibernează”, supravieţuiesc iernilor siberiene și se reaprind când se încălzește.

Pe măsură ce schimbările climatice aridizează peisajele şi conduc la creşterea numărului de incendii violente pe perioada verii, aceste ”incendii zombie”, care mocnesc pe tot parcursul anului în stratul de turbă, vor deveni probabil mai frecvente, a explicat cercetătorul Sander Veraverbeke, potrivit Agerpres.

”Incendiile zombie” care au transformat Siberia în infern. Ce spun cercetătorii

Pentru a calcula amploarea ”incendiilor zombie” dintr-o zonă, cercetătorii au conceput un algoritm computerizat care ia în considerare imaginile satelitare, datele privind fulgerele, prezenţa umană şi infrastructura. ”Incendii zombie” au fost înregistrate în ultimii ani şi în Siberia, iar noul algoritm ar putea fi utilizat pe baza datelor locale – inclusiv imagini obţinute prin satelit – pentru a se estima amploarea focarelor din Rusia care ”hibernează”, a spus Sander Veraverbeke.

Pentru a supravieţui pe timpul iernii, incendiile trebuie să ardă la temperaturi deosebit de ridicate şi în profunzime, sugerează un studiu.  Cantitatea de ploaie sau de zăpadă care cade pare să nu aibă consecinţe asupra acestora, susțin specialiștii. Ecologiştii se tem că incendiile, alimentate de vreme călduroasă dezgheaţă permafrostul şi turbăriile siberiene, eliberând şi mai mult carbon care a fost depozitat mult timp în tundra îngheţată.

citește și...