În ce condiții purtarea măștii de protecție ar putea să nu fie obligatorie în spații închise. Alexandru Rafila dă detalii

19.05.2020, 15:42
În ce condiții purtarea măștii de protecție ar putea să nu fie obligatorie în spații închise. Alexandru Rafila dă detalii
În ce condiții purtarea măștii de protecție nu ar fi obligatorie. Alexandru Rafila dă detalii

Pe durata stării de alertă, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în spațiile închise în țara noastră. Profesorul Alexandru Rafila a explicat în ce condiții purtarea măștii ar putea să nu fie obligatorie în spațiile închise.

Profesorul Alexandru Rafila a declarat, la Digi24, că probabil, pentru anumite categorii de persoane sau pentru anumite tipuri de activități, utilizarea măștii nu e posibilă și că trebuie analizate astfel de situații.

“Cred că lucrul la care trebuie să ne gândim cu toții ar fi câteva situații care pot apărea, în care chiar în spații închise masca nu poate fi utilizată sau pentru persoane cu astfel de dificultăți.

De exemplu, pe un elev care are o boală de tip astmatiform putem să îl plasăm într-un loc unde riscul de contaminare e mai mic.

Probabil că la anumite categorii de persoane sau la anumite tipuri de activități, utilizarea măștii nu este posibilă.

Trebuie să ne gândim și la astfel de alternative, tocmai ca să avem flexibilitate când aplicăm reglementarea legală”, a explicat Alexandru Rafila.

Țara în care dacă nu porți mască de protecție riști până la 3 ani de închisoare

Autoritățile din Qatar au introdus măsuri extrem de dure pentru cei care nu respectă măsurile impuse în această perioadă de criză provocată de pandemia de coronavirus.

Astfel, conform Gulf News, persoanele care nu poartă mască de protecție în public riscă pedeapsa cu închisoare până la trei ani.

Pe lângă închisoare, cei care nu respectă regulile pot fi sancționați și cu amenzi în valoare de 200.000 de riali, adică aproximativ 51.000 de euro.

Cum se folosește corect masca de protecție

Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne au transmis o serie de recomandări pentru utilizarea corectă a măștilor de protecție:

  • Înainte de a pune o mască, spălați-vă pe mâini cu săpun și apă sau folosiți gel antibacterian pe bază de alcool.
  • Acoperiți-vă gura și nasul cu masca și asigurați-vă că nu există decalaje între față și mască.
  • Evitați să atingeți masca pe timpul folosirii. Dacă faceți acest lucru, spălați-vă mâinile înainte cu apă și săpun sau gel antibacterian pe bază de alcool.
  • Înlocuiți masca cu una nouă dacă aceasta se umezește și nu reutilizați măștile de unică folosință.
  • Pentru a scoate masca, nu atingeți partea din față a măștii, o puteți da jos din spate. Aruncați imediat masca la coșul de gunoi și spălați-vă pe mâini cu apă și săpun sau cu gel antibacterian pe bază de alcool.
citește și...