În ce condiții îți poți recupera banii pentru amenzile primite în starea de urgență

17.06.2020, 22:28
În ce condiții îți poți recupera banii pentru amenzile primite în starea de urgență
În ce condiții îți poți recupera banii pentru amenzile primite în starea de urgență

În urmă cu mai bine de o lună, Curtea Constituțională a anunțat că amenzile date în perioada stării de urgență provocată de pandemia de coronavirus nu sunt neconstituționale. Astfel, amenzile date în perioada stării de urgență, pot fi contestate în instanță pentru a fi anulate.

Recent, Senatul a adoptat o propunere legislativă cu privire la anularea amenzilor date pe durata stării de urgență. Proiectul a fost înființat de Cseke Attila, Călin Popescu-Tăriceanu și Victor Ponta și arată că procesele verbale de contravenție emise pe durata stării de urgență se declară nule.

Cine își va putea primi banii

Conform Digi24, sumele plătite pentru amenzile achitate total sau în parte se vor restitui la cererea acestora. Amenzile care nu se anulează sunt cele care au fost date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu, carantină și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

‘În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi Ministerul Finanţelor Publice stabileşte procedura de restituire a sumelor’, se arată în proiect, potrivit digi24.ro.

‘Amenzile aplicate în temeiul proceselor-verbale şi care au fost achitate, în tot sau în parte, de către debitori se restituie acestora la cerere. Pentru amenzile care nu au fost achitate, în tot sau în parte, organele fiscale nu vor da în debit sumele datorate în vederea executării silite. Persoanele sancţionate contravenţional şi care nu au achitat cuantumul amenzii până la data în vigoare a prezentei legi nu achită amenzile aplicate’, prevede proiectul de act normativ.

citește și...