Imagini din satelit arată cozi uriașe la ieșirea din Rusia, în timp ce un centru de înrolare ar fi fost înființat la granița cu Georgia. “Nu vreau să mor”
Numărul mediu de cetățeni ruși care trec granița în țări precum Georgia sau Finlanda, capturat de satelitul Maxar, este de până la 10.000. Bărbații ruși s-au aliniat pe kilometri întregi la granițele mai multor țări vecine pentru a evita eforturile de mobilizare ale președintelui Vladimir Putin.
Anunțul președintelui rus, Vladimir Putin, de a efectua o mobilizare parțială a mii de rezerviști a determinat, la rândul său, mii de cetățeni ruși care se opun invaziei Ucrainei să părăsească țara, în special în țări mai apropiate de Rusia.
Potrivit imaginilor captate de satelitul Maxar, numărul mediu de persoane care trec granița în țări precum Georgia, Kazahstan și Finlanda este între 7.000 și 10.000. Un exil care a deschis dezbaterea în țările vecine cu privire la ajutorul care ar trebui oferit acestor cetățeni și la necesitatea de a menține deschise frontierele pentru ei, transmite TheWashingtonPost.com.
Autoritățile ruse au înființat acum un birou de înrolare la punctul de trecere Verkhny Lars, în Georgia
Premierul georgian Vakhtang Gomelauri a raportat că peste 10.000 de persoane au trecut deja granița în ultimele zile. Creșterea numărului de sosiri din Rusia a ajuns la 40% de la anunțul Kremlinului.
Se pare că autoritățile ruse au înființat acum un birou de înrolare improvizat la punctul de trecere Verkhny Lars, în Georgia, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la anunțurile de recrutare mai ample.
La frontieră
Compania de tehnologie spațială Maxar, care a capturat imagini din satelit ale cozilor, a declarat miercuri că blocajul de la granița dintre Rusia și Georgia se întindea pe aproximativ 16 kilometri.
Oamenii au stat la coadă ore întregi și chiar zile întregi pentru a trece granițele, dar se pare că unele persoane care au încercat să intre în Georgia s-au confruntat cu un nou blocaj când au ajuns în cele din urmă la punctul de control de la ieșirea din țară.
Agenția de știri de stat a Rusiei a postat pe Telegram că cetățenii ruși care erau “supuși la recrutare” vor “primi somații la granița cu Georgia”, citând oficiali din Osetia de Nord.
De asemenea, agenția de știri TASS a relatat că o linie telefonică de urgență înființată de autoritățile ruse pentru a răspunde la întrebările legate de mobilizarea parțială a procesat aproape 500.000 de apeluri în doar câteva zile.
“Nu vreau să mor”
Majoritatea persoanelor care părăsesc Rusia nu au dorit să fie identificate cu numele lor complet. Un bărbat, Vsevolod, a petrecut patru zile conducând de la Moscova până la granița sudică cu Georgia, înainte de a fi nevoit să abandoneze mașina și să continue pe jos.
“La 26 de ani, nu vreau să fiu dus acasă într-un [sicriu] căptușit cu zinc sau să îmi pătez [mâinile] cu sângele cuiva din cauza războiului unei singure persoane care vrea să construiască un imperiu”, a spus el.
Pentru Fyodor, în vârstă de 24 de ani, decizia de a părăsi Rusia a fost luată “ca o măsură de precauție” pentru “a lua un avans, pentru orice eventualitate”.
El a spus că a mers pe jos cinci kilometri până la graniță și a așteptat la coadă timp de șase ore în ploaie înainte de a ajunge în orașul Oral, din nordul Kazahstanului.
“Este un haos total [în Rusia]”, a spus el. “Nu înțelegem ce se va întâmpla”.
Un alt bărbat din Sankt Petersburg, care nu și-a dat numele și prenumele din cauza temerilor pentru siguranța sa, a declarat că a condus timp de trei zile până la Uralsk, în nord-vestul Kazahstanului.
“Oamenii sunt îngrijorați că, mai devreme sau mai târziu, va fi anunțată o mobilizare totală și nimeni nu va mai putea trece granițele”, a spus el.
Finlanda, între timp, a raportat o restricție “semnificativă” privind intrarea cetățenilor ruși după ce a limitat numărul de vize acordate. Nu mai puțin de 7.460 de persoane au trecut săptămâna trecută granița cu Rusia pentru a intra în Finlanda.
Pe lângă Finlanda, țări europene precum Estonia, Letonia, Lituania, Letonia și Polonia au restricționat, de asemenea, accesul cetățenilor ruși, chiar dacă aceștia au viză turistică. Finlanda a fost până acum singura țară din Europa care și-a menținut deschise frontierele, în timp ce altele anunțaseră deja închideri în săptămânile premergătoare anunțului lui Putin.
În plus, aproximativ 66 000 de cetățeni ruși au sosit în UE săptămâna trecută din Rusia, în principal prin Finlanda și Estonia. Cei mai mulți dintre ei au sosit cu permise de ședere, în timp ce restul au sosit cu vize din statele membre ale UE.