Haos major pe platourile de filmare. Vedete spitalizate, accidente la limită, morți pe platourile de filmare

27.07.2022, 18:34

Datorită unei succesiuni de întâmplări nefericite, filmul cult Deliverence aproape că nu a ajuns niciodată pe ecran. Dar nu a fost singurul film realizat la Hollywood care a avut probleme de producție.

Se împlinesc 50 de ani de când filmul cult “Deliverance” a ajuns în cinematografe – dar, din cauza unei serii de incidente, succesul aproape că nu a mai ajuns pe marele ecran.

Filmul american de supraviețuire a fost celebru pentru violența sa controversată și pentru scena “guiță ca un porc”. Replica devenită faimoasă a fost rostită în timpul scenei de viol grafice, potrivit dailystar.co.uk.

Filmul este faimos pentru că a redus costurile producției

Filmul, nominalizat la mai multe premii Oscar, a fost un succes critic și comercial și a avut în distribuție actori precum Jon Voight, Burt Reynolds și Ned Beatty. Însă producția sa a fost afectată de probleme. Filmul este faimos pentru că a redus costurile, punând actorii să își facă singuri cascadoriile în locul dublurilor. Într-o scenă, Burt Reynolds s-a prăbușit într-o cascadă, unde și-a amintit că s-a lovit de stânci, ceea ce a dus la fisurarea coccisului. Co-starul său Ned Beatty aproape că s-a înecat.

Dar aceasta nu este singura poveste de filmare cu probleme…

Vrăjitorul din Oz (1939)

Poate că acum este cunoscut ca un clasic pentru copii, dar filmarea filmului din 1939 a fost orice altceva decât magică.

Filmul a avut cinci regizori diferiți, printre care Norman Taurog și Richard Thorpe, înainte ca regizorii din “Pe aripile vântului”, George Cukor și apoi Victor Flemming, să salveze producția.

După ce Flemming a fost chemat în grabă pe platoul de filmare al filmului Pe aripile vântului, prietenul său King Vidor a fost desemnat să termine ultimele scene ale filmului, care includeau scenele din Kansas în tonuri sepia și celebra secvență Over the Rainbow.

Omul de tinichea original, Buddy Ebsen, a fost nevoit să renunțe după ce a ajuns la spital din cauza unei reacții alergice la machiajul cu pulbere de aluminiu pe care îl purta.

Margaret Hamilton a suferit și ea răni pe platoul de filmare, suferind arsuri grave în rolul Vrăjitoarei malefice a Vestului, când mătura și pălăria i-au luat foc într-o explozie timpurie, în timp ce pielea ei a fost colorată în verde de machiajul toxic.

De asemenea, s-a afirmat că unii dintre actorii care îi interpretau pe Munchkins era beat și chiar a pipăit-o pe Judy Garland, care a jucat-o pe Dorothy.

Waterworld (1995)

Realizat cu 145 de milioane de lire sterline, blockbusterul post-apocaliptic al lui Kevin Costner din 1995 a fost la acea vreme cel mai scump film realizat vreodată.

Dar a avut parte de o serie de probleme de producție. Filmat pe o insulă artificială în largul coastei Hawaii, unul dintre decoruri s-a prăbușit în timpul unui uragan, iar Costner era să moară într-o furtună în timp ce era legat de catargul unei bărci.

Actrița Tina Majorino a fost înțepată de mai multe ori de meduze, iar doi cascadori au fost grav răniți.

În mod uimitor, în ciuda depășirii bugetului cu 62 de milioane de lire sterline, filmul a continuat să facă profit la box office.

Apocalypse Now (1979)

Adaptarea din 1979 a lui Francis Ford Coppola la cartea lui Joseph Conrad Inima Întunericului a fost realizată în timpul Războiului din Vietnam, dar filmările au fost aproape la fel de haotice ca și titlul său.

Taifunurile au distrus platourile de filmare, echipa a suferit de malarie, scenariile au trebuit rescrise, iar starul Marlon Brando a apărut fără să-și fi învățat replicile.

El și colegul său de scenă Dennis Hopper nu s-au înțeles și au refuzat să filmeze împreună.

Harvey Keitel a fost curând concediat din proiect, pentru ca apoi Martin Sheen, care a primit rolul, să sufere o cădere nervoasă și un atac de cord pe platou. În cele din urmă, filmul a ieșit pe piață la ani de zile după ce ar fi trebuit să apară.

Cleopatra (1963)

Filmul din 1963, cu Elizabeth Taylor în rolul principal, a fost întotdeauna menit să fie epic, dar filmul a depășit bugetul cu milioane de euro înainte ca măcar o singură scenă să fie filmată.

În ciuda avertismentelor producătorului filmului, Walter Wanger, cu privire la filmările în Anglia, decorurile uriașe construite la Pinewood Studios au trebuit să fie abandonate atunci când echipa de producție și-a dat seama că era imposibil să facă Marea Britanie să arate ca Egiptul însorit. Ulterior, acestea au fost reconstruite la Roma.

Elizabeth Taylor, care a jucat rolul Cleopatrei în film, s-a îmbolnăvit mai întâi de o durere în gât, ceea ce a făcut-o să nu poată lucra timp de două săptămâni. Răceala s-a prelungit apoi până la febră, iar filmările au trebuit să fie oprite când actrița s-a îmbolnăvit de meningită.

Ea a început apoi o relație scandaloasă cu colegul de scenă Richard Burton.

Afectat și el de greve, furturi și schimbări de distribuție și de echipă, Cleopatra a trebuit să fie redus de la șase ore la trei ore și aproape a falimentat studioul înainte de a fi lansat cu succes în 1963.

Fălci (1975)

Realizarea filmului din 1975 a fost un asemenea rollercoaster, încât unii dintre membrii echipei l-au supranumit Defecte.

Regizorul Steven Spielberg era hotărât să filmeze pe mare cu un rechin mecanic în mărime naturală poreclit Bruce, dar, în mod iritant pentru regizor, totul a continuat să meargă prost.

De asemenea, filmările au fost afectate de rău de mare, iar o barcă ce transporta actorii s-a scufundat, în timp ce printre incidente s-a numărat și un actor care aproape a fost decapitat de o elice.

Actorul Robert Shaw, care l-a interpretat pe vânătorul de rechini bețiv Quint, era adesea beat de-a binelea și s-a certat cu colegul de platou Richard Dreyfuss, care îl interpreta pe biologul marin al filmului.

Spielberg a comentat anterior, după lansarea filmului, a spus “Am crezut că cariera mea de regizor s-a încheiat”.

Filmările principale au durat de trei ori mai mult decât trebuia, iar Jaws a costat de două ori bugetul inițial, dar din fericire a devenit un succes de box office.

The Crow (1994)

Lumea filmului a fost zguduită anul trecut când producția filmului Rust, un western cu Alec Baldwin, a trebuit să fie suspendată după ce operatorul Halyna Hutchins a fost împușcat și ucis accidental cu o armă de recuzită.

Dar nu a fost singura moarte șocantă de pe platou. The Crow, un film despre un muzician ucis care învie pentru a-și răzbuna moartea și pe cea a iubitei sale, a fost, de asemenea, lovit de tragedie.

Starul său principal, Brandon Lee, a murit în timpul filmărilor în 1993. Din cauza unei încurcături, un pistol de recuzită a fost pregătit greșit cu un glonț fals pentru o scenă în care personajul de 28 de ani, Eric Draven, este împușcat în stomac de la doar câțiva metri distanță.

În ciuda intervenției chirurgicale, Lee a murit la spital. Dar, cum își terminase majoritatea scenelor, filmul a fost lansat ulterior.

citește și...