Haos la un magazin Ikea. Autoritățile sanitare au încercat să carantineze toți clienții în interior

15.08.2022, 15:16

Scene de haos au avut loc într-un magazin Ikea din Shanghai, în timp ce autoritățile sanitare au încercat să închidă sâmbătă magazinul și să pună în carantină persoanele aflate la fața locului, după ce au aflat că cineva care a fost în contact cu un pacient cu Covid-19 l-a vizitat.

Vestea închiderii fulgerătoare a făcut ca cumpărătorii să fugă și să țipe în încercarea de a ieși din clădire înainte ca ușile să fie blocate, au arătat videoclipurile de pe rețelele de socializare. Cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai sunt panicați, după ce li s-au interzis să iasă din case timp de două luni în această primăvară, în încercarea de a eradica virusul.

Autoritățile sanitare din centrul financiar au declarat că au impus “măsuri temporare de control” la magazin, după ce au aflat că un contact apropiat al unui băiat de 6 ani cu o infecție asimptomatică Covid a fost acolo. Acestea nu au precizat când a fost contactul apropiat în magazin, potrivit BBC.

Autoritățile au ordonat închiderea magazinului din cauza unei alerte de COVID-19

Într-o înregistrare video care circulă pe rețelele de socializare, se poate auzi un anunț în interiorul Ikea în care se spune că oficialii au cerut centrului comercial să se închidă imediat și să oprească oamenii să intre sau să iasă. Atunci când agenții de securitate și lucrătorii din domeniul sănătății, îmbrăcați în echipament de protecție personală, au încercat să închidă o ușă pentru a împiedica oamenii să iasă, zeci de persoane au țipat și au împins-o până când s-au eliberat, se arată în înregistrarea video.

Cei care nu au reușit să iasă au fost izolați în interiorul magazinului de la ora 20.00 până imediat după miezul nopții, când au fost transferați în hoteluri de carantină, potrivit unui vizitator care a postat despre experiența sa pe Douyin, versiunea chineză a Tiktok.

Toată lumea de la Ikea și din alte zone afectate va trebui să stea în carantină timp de două zile și apoi să facă cinci zile de supraveghere a sănătății, a declarat Zhao Dandan, director adjunct al Comisiei de Sănătate din Shanghai, într-o ședință de informare de duminică.

 

Epidemia de Covidă din China îi face pe locuitori să fugă de carantină

Lockdown-ul, ca parte a strategiei Covid Zero din China – în care oamenilor dintr-o clădire sau dintr-un district urban li se interzice să părăsească o clădire sau un cartier urban cu puțin timp înainte – au dus la numeroase cazuri de panică în întreaga țară.

În ultimele luni, locuitorii din centrul tehnologic Shenzhen, capitala provinciei Sichuan, Chengdu și insula de vacanță Hainan au escaladat garduri, au alergat pe plajă și au ieșit din turnurile de birouri după ce au aflat că urmau să fie impuse închideri.

Luni au fost raportate 2.312 noi infecții la nivel național, fiind pentru prima dată în mai bine de trei luni când cazurile au depășit 2.000 de cazuri timp de trei zile consecutive în China. Epidemia care se extinde arată că niciun loc nu este sigur, inclusiv zonele de stațiune în care locuitorii sperau să se relaxeze sau regiunile care au ieșit recent din cele mai grave focare de epidemie.

Locuitorii din Shanghai au trecut printr-o închidere traumatizantă în aprilie și mai, în timp ce orașul a încercat să stingă cel mai mare focar de epidemie pe care l-a văzut China de la începutul pandemiei. Oamenilor li s-a ordonat să rămână acasă, iar mulți au ajuns să sufere de foame din cauza lipsei de alimente. În ciuda victimelor sociale și economice, președintele chinez Xi Jinping rămâne angajat în abordarea Covid Zero, lăsând țara tot mai izolată.

 

citește și...